Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Dne 15. 07. 2020 Věznice Příbram ve spolupráci s dalšími organizačními jednotkami VS ČR a  PČR ÚO Příbram úspěšně realizovala další akci zaměřenou na odhalování drogové trestné činnosti ve Věznici Příbram. Věznice Příbram dlouhodobě úzce spolupracuje s PČR ÚO Příbram a to nejen při odhalování tohoto druhu trestné činnosti. Za využití zákonných oprávnění obou výše uvedených stran bylo opakovaně dosaženo efektivního výsledku.

Třem odsouzeným a třem civilním osobám ve věku 34 – 56 let bylo sděleno obvinění z přečinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, dále maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání spáchaného ve spolupachatelství. Za tyto citované činy stanovuje trestní zákoník až pětiletý trest odnětí svobody. Tři obviněné osoby mimo věznici budou stíhány na svobodě.

Tři aktéři z řad odsouzených využívali a úkolovali osoby z civilního prostředí k obstarávání návykových látek, konkrétně pervitinu, konopí a dále léčiv, která jsou vázána na lékařský předpis a jsou schopna nepříznivě ovlivnit psychiku člověka. Tyto nepovolené látky, se snažili odsouzení skrytě různými cestami dostat do objektu Věznice Příbram, především při návratu z venkovního pracoviště. Odsouzení k nezákonné činnosti využívali civilní osoby, se kterými úspěšně navázali kontakt na pracovišti, a právě tam docházelo smluveným způsobem k předávání zásilek.

Získané drogy dále odsouzení užívali pro svou vlastní potřebu nebo je distribuovali mezi ostatní vězněné osoby. Distribuce probíhala i formou tzv. směnného obchodu za potřebné věci jako je např. tabák, káva. Z prodeje tak měli finanční a materiální prospěch.

Z provedených šetření vyplývá, že do současné doby se při žádné z realizovaných akcí na této nezákonné činnosti nepodílel žádný ze zaměstnanců ani příslušníků Věznice Příbram.

Věznice Příbram a rovněž Vězeňská služba jako celek věnují dlouhodobé úsilí odhalování drogové trestné činnosti. Tato činnost patří mezi priority, a proto se této problematice bude i nadále věnovat. Spolupráce s Policií ČR je v tomto směru velmi úspěšná a vzájemně poskytované poznatky vedou k dosažení úspěšných cílů.

por. Mgr. Milena Palková - tisková mluvčí Věznice Příbram

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.