Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

PŘÍBRAM 13. června 2023 (VS ČR) – Dne 12. 6. 2023 proběhlo ve Věznici Příbram taktické cvičení požárního poplachu. Cvičení bylo plánováno ve spolupráci s HZS, Územním odborem Středočeského kraje, stanicí Příbram a navazovalo na již proběhlé velitelské dny HZS v prostorách věznice.

V průběhu "velitelských dnů" se příslušníci HZS seznámili s objekty Věznice Příbram, které jsou rozdílné od standardních prostorů běžného života a kde jsou provozovány odlišné činnosti. Získané poznatky z nestandardních, nejen ubytovacích prostor, jsou pak důležité při řešení v případě vzniku mimořádných událostí (požár).

Následné taktické cvičení při zjištěném požáru v ubytovacích prostorech prověřilo schopnosti preventivní požární hlídky příslušníků věznice, schopnost koordinace při evakuaci vězněných osob v prostorech se zvláštním režimem pohybu, vězeňskou stráž v oblasti průjezdu při vjezdu a výjezdu vozidel záchranného sboru a spolupráci se zasahujícími příslušníky hasičského sboru. 

Modelová situace vycházela ze zjištěného požáru v ubytovně vězněných osob - kuchyňce, kdy zasahující příslušník VS nebyl schopen zvládnout požár svými silami a postupoval pak dle platných předpisů přivoláním pomoci, s následným vyhlášením požárního poplachu. Byla provedena evakuace zaměstnanců a vězněných osob z celé ubytovny (cca 220 osob). Do objektu věznice v krátkém časovém úseku přijíždí hasiči, kteří za doprovodu příslušníků věznice s dýchací technikou, lokalizují místo požáru a provedou prohlídku všech prostor zasažené budovy. 

Zásadní cíle - zjištění připravenosti personálu věznice k evakuaci ubytovaných vězňů a ověření taktických postupů, rychlosti a účinnosti zásahu v rámci koordinace s HZS stanicí Příbram při zdolávání mimořádné události v objektu střežené části věznice byly naplněny. 

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.