Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

PŘÍBRAM 12. února (VS ČR) – Do závodu „SPARTAN BYTÍZ“, kde jde o kombinaci běhu a zdolávání překážek, se ve Věznici Příbram přihlásilo celkem 65 vězněných osob. Závod převzatý dle platformy Spartan Race bylo možno zařadit do kategorie sprint. Délka trati byla 3 km, na které bylo rozestavěno 16 překážek a úkolů s různou obtížností. Mezi překážky pořadatelé (výchovní pracovníci oddělení výkonu trestu) zařadili například plazení pod nataženými provazy, hod medicinbalem na cíl, převalování traktorové pneumatiky, vytahování břemena do výšky, přitahování na hrazdě, dřepy a kliky se zátěží, běh přes kladinu, přeskoky švihadla nebo překážky a další. Pokud závodník nezvládl překážku – úkol zdolat, musel ji nahradit 10 angličáky. Plnění úkolů nebylo vzhledem k počasí úplně snadné, ale do cíle, až na jednoho, doběhli všichni startující. Čas nejlepšího závodníka se zastavil na 20 minutách a 45 vteřinách.

Konání závodů pro vězněné osoby v prostředí věznice je smysluplné, neboť samotnou účastí si odsouzení trénují vůli, ohleduplnost k soupeři, překonávání sama sebe a to i téměř na hranici svých aktuálních možností. Závod je ukázkou kvalitního trávení volného času a zvyšováním fyzického zdraví, které je pro pobyt ve vězení důležitou součástí, stejně jako psychická odolnost a pohoda, která bývá uvězněním narušena.  

Na úspěšném zvládnutí akce, od přípravy po samotný průběh a ukončení, se podíleli zaměstnanci oddělení výkonu trestu s přispěním ozbrojených složek a to tak, aby byla dodržena veškerá bezpečnostní opatření při zvýšeném pohybu vězněných osob v prostorách věznice.

Tento závod byl první z několika akcí, které jsou pro letošní jubilejní sedmdesátý rok existence věznice plánovány. V plánu je opět zapojení vězněných osob do Běhu se Žlutou stužkou, uspořádání Dne otců, Noci kostelů, vězni budou tančit v projektu Tango ve věznici, připravujeme i mnohé další činnosti, jako je např. výroba látkových předmětů pro dětské kolektivy.

Video ze závodu (zdroj: pribram.cz) https://www.pribram.cz/clanek/video-do-zavodu-spartan-bytiz-se-prihlasilo-65-odsouzenych/26046/

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.