Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

PŘÍBRAM 28. listopadu (VS ČR) - V pátek 24.11.2023 byl zahájen rekvalifikační kurz Obsluha motorového vozíku pro vybrané odsouzené ve spolupráci s Úřadem práce České republiky, Krajské pobočky v Příbrami. Jedná se již o druhý běh rekvalifikačního kurzu ve spolupráci s ÚP ČR.

První den rekvalifikačního kurzu byl věnován představení vzdělávací agentury ProEduCo, pracovnímu poradenství, teorii a základům bezpečnosti práce. Úvodním lektorem byl Ing. Pavel Čejka a hostem prvního dne byla paní Lenka (osoba se zkušeností z výkonu trestu).

Paní Lenka je příkladem dobré praxe, spolupráce neziskové organizace s věznicemi.  Mohla tak odsouzeným odvyprávět svůj příběh s dobrým koncem. Tomu přispěl vedle vůle začít „správně“ po propuštění fakt, že v době výkonu trestu odnětí svobody začala spolupracovat s NNO Volonté Czech o.p.s. Předně se jednalo o mapování dluhů, dále si prošla pracovním poradenstvím a rekvalifikacemi. Osvojila si řez motorovou pilou a křovinořezem, obsluhu motorového vozíku a osvědčila se i v rekvalifikaci na zaškoleného pracovníka – svářeče. Všechny tyto dovednosti mohla zúročit po propuštění. Dnes již více než rok pracuje v automobilovém průmyslu na pozici svářeče a je v procesu insolvence. Závěrem řekla: „Nejsem šťastná, ale jsem spokojená. Když budete chtít, dokážete to i vy.“

Pokud budou účastníci rekvalifikačního kurzu úspěšní, splní znalostní test z bezpečnosti práce, technické a praktické části, získají osvědčení o rekvalifikaci.

Ve Věznici Příbram bylo tento rok uděleno vzdělávací agenturou ProEduCo 57 rekvalifikací na Obsluhu motorového vozíku, 25 odsouzených se osvědčilo v obsluze motorové pily a v práci s křovinořezem a 24 odsouzených bude moc využít nově získané dovednosti zaškoleného pracovníka – svářeče.

Rekvalifikační kurzy jsou ze strany odsouzených vítané. A protože i VS ČR vnímá potřebnost efektivního začleňování osob po skončení výkonu trestu odnětí svobody do civilního života je snahou Věznice Příbram v tomto trendu rekvalifikací pokračovat i v roce 2024.

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.