Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

PŘÍBRAM 15. dubna (VS ČR) - Vězněné osoby z příbramské věznice se v 1. čtvrtletí roku 2024 zapojily pod vedením personálu zařízení do několika obecně prospěšných činností. Vězni uklízeli venkovní prostory areálu Oblastní nemocnice Příbram, pomáhali s rekonstrukčními pracemi v Odborné léčebně Bukovany a vypomohli s malířskými úpravami vnitřních prostor Okresního soudu v Příbrami.

Vězeňská služba České republiky a její organizační jednotky se snaží vést vězněné osoby přinejmenším k jisté zodpovědnosti vůči majoritní společnosti. Nejinak tomu je i v případě Věznice Příbram. Odsouzeným je ve výkonu trestu stanoven program zacházení jako základní forma cílevědomého a komplexního působení na jejich osobnost. Slouží zejména k vlastnímu vedení k přijetí odpovědnosti za spáchaný trestný čin a uvědomění si rizik, která způsobila "vybrání si nevhodné životní cesty". V rámci jednotlivých činností a aktivit tak není odsouzeným nabízena jen výplň volného času, ale hlavně možnost se vzdělat ve školních znalostech, zapracovat na zvládání závislostního jednání a stanovit si priority pro budoucí život v odpovědné společnosti. 

Pokud vězněná osoba dokáže cíleně naplňovat účel výkonu trestu a přijme zodpovědnost za svoje "prohřešky" zjistí, že vynaložená snaha na její podporu k návratu do běžné společnosti má být navrácena potřebným. Odsouzení, kteří vykročí při "nápravě" touto cestou, při extramurálních aktivitách za dozoru zaměstnanců vykonávají, nad rámec svého pracovního zařazení, prospěšné pracovní činnosti mimo věznici.

V předchozím období jsme se podíleli na úklidu venkovních prostor areálu I Oblastní nemocnice Příbram. Vězněné osoby během dvou týdnů uklidili spoustu odpadků a černých skládek, které v prostoru nemocnice vznikly. Dále jsme pokračovali ve spolupráci s Léčebnou Bukovany na spolupráci, tentokráte při drobných údržbářských pracích, stěhování nábytku a výmalbě pokojů. Další činností, kde byli vězni zapojeni, byly malířské práce v prostorách Okresního soudu Příbram.  

 

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.