Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

PŘÍBRAM 25. února (VSČR) – Dne 12. srpna 2020 bylo ve Věznici Příbram nařízením ministryně spravedlnosti zřízeno v rámci Středního odborného učiliště VS ČR odloučené pracoviště Školské vzdělávací středisko Příbram. Na základě tohoto nařízení byly činěny postupné kroky, ze strany vedení Věznice Příbram a ředitelství Středního odborného učiliště k tomu, aby Školské vzdělávací středisko Vězeňské služby mohlo začít fungovat.

Pro vzdělávaní byly vyhrazeny prostory ve Výrobně vzdělávací hale. Byla přidělena tři tabulková místa pro učitele a následně začalo vybavování po materiálně technické stránce.

V současné době je učitelský sbor kompletní a realizuje vzdělávací kurzy pro odsouzené se zaměřením na jednoduché kuchařské práce a jednoduchou obsluhu restauračního typu, český jazyk pro cizince, německý jazyk, kurz keramiky a kurz FIE (Feuersteinova metoda instrumentálního obohacování), to vše s ohledem na složitou epidemiologickou situaci v České republice i ve věznici.

Budoucnost Školského vzdělávacího střediska Příbram je nasměrována k plnohodnotné výuce odsouzených. Pro školní rok 2021/2022 začal probíhat nábor do 10 měsíčního akreditovaného rekvalifikačního kurzu „Příprava teplých pokrmů“. Na školní rok 2022/2023 je plánováno otevření učebního oboru „Kuchař – číšník“.

V dlouhodobém výhledu je rozšiřování nabídky vzdělávání pro odsouzené směrem k jejich pracovnímu uplatnění po skončení výkonu trestu odnětí svobody.

Učňovské vzdělávání a vzdělávání odsouzených ve Věznici Příbram má dlouhou a bohatou historii. Rozhodnutí o zřízení školského vzdělávacího střediska ve Věznici Příbram bylo vydáno roku 1982. Již před zřízením Školského vzdělávacího střediska mělo zde vzdělávání odsouzených dlouholetou tradici. Učební obory a kurzy byly zaměřené především na strojírenství a hornictví, což odpovídalo pracovnímu zařazování odsouzených ve věznici. Školské vzdělávací středisko absolvovala celá řada odsouzených, kteří získali výuční listy nebo osvědčení z kurzů. Činnost střediska byla ukončena v roce 1990 po amnestii prezidenta republiky a bylo rozhodnuto, že výuka ve školním roce 1990/1991 nebude zahajována z důvodu, že věznice byla využívána pro výkon vazby obviněných.

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.