Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

PŘÍBRAM 8. dubna (VS ČR) – Zjednodušeně lze říci, že jedním z cílů výkonu trestu je působit na vězněné osoby takovým způsobem, aby byly schopné po jeho vykonání žít řádným občanským životem. Za tímto účelem jim je, mimo spoustu jiného, připomínán smysl českých lidových svátků, což jsou jakési soubory společenských obyčejů, zvyků a obřadů cyklického charakteru vázaných na roční období nebo konkrétní datum. Proto v jarním období věnujeme pozornost Velikonocům. Činnosti k tomuto období vázané jsou součástí výchovně vzdělávacích programů oddělení výkonu trestu i školského střediska.

Během příprav na velikonoční období se odsouzení zapojují do různých aktivit. V rámci rekvalifikačního kurzu ve Školském vzdělávacím středisku Příbram se odsouzení mimo jiné učí péct tradičního velikonočního beránka nebo pletený věnec. V rámci výuky jsou probírány i přípravy velikonočních pokrmů a symbolika tohoto svátku. Programy oddělení výkonu trestu jsou zaměřeny na přípravu velikonočních a jarních dekorací. Nelze opomenout duchovní symboliku Velikonoc, jako nejvýznačnějšího křesťanského svátku, s pravidelnou bohoslužbou.

Jak je uvedeno v záhlaví, smyslem je především edukace, přiklonění se k zdravému celospolečensky žádoucímu myšlení, umět žít běžným životem. Velikonoce navozují dobré rodinné i komunitní vazby a proto dochází i ke zmírnění odloučení vězněných osob od prostředí, kde mají své blízké.   

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.