Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

PŘÍBRAM 25. října 2022 (VS ČR) - Zaměstnanci a příslušníci Věznice Příbram se dnes zapojili do 3. ročníku projektu Hromadné darování krve s vězeňskou službou. Do odběrového centra Oblastní nemocnice Příbram se dostavili "zkušení" dárci, ale i osoba, která se rozhodla darovat krev poprvé.

Hromadné darování s vězeňskou službou se letos uskutečnilo potřetí. V předchozích dvou letech se projekt sešel s velmi kladným ohlasem. Pokaždé se do něj zapojilo cca 400 kolegů napříč věznicemi a během několika týdnů darovali vždy odhadem 160 litrů krve. Mnozí také plazmu po prodělaném onemocnění Covid-19. Veškeré nemocnice, ve kterých se odběry uskutečnily, tuto spolupráci naprosto kladně hodnotily. 

V minulých letech zaměstnanci příbramské věznice využili odběrových center v pražských nemocnicích. V letošním roce vyrazili, po domluvě, do té nejbližší - Oblastní nemocnice Příbram. Služeb tohoto zdravotnického zařízení Věznice Příbram dlouhodobě využívá a je s poskytovanými službami velmi spokojena, nastavené spolupráce si velmi váží.   

Hlavním záměrem projektu "darování" je plošně pomoci s aktuálním nedostatkem krevních zásob v České republice. Dárců krve dlouhodobě ubývá a potřeba léčby transfuzními přípravky neklesá. Z tohoto důvodu se Vězeňská služba ČR i v této nelehké době rozhodla v rámci společenské odpovědnosti pomoci.

S rozvojem léčebných metod roste stále více i potřeba krve získané od dárců. V průměru dostane každý občan za svůj život pětkrát krevní transfuzi a čtrnáctkrát lék vyrobený z krve. Každé tři vteřiny někdo potřebuje krev dárce.

Jsme rádi, že se zaměstnancům naší věznice podařilo nějakou tou "kapkou" přispět na dobrou věc, neboť můžeme souhlasit s citátem filozofky Edith Stein: „…tvým životem je nejdražší krev…, která proudí všude – utěšuje, uzdravuje, zachraňuje.“

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.