Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

PŘÍBRAM 21. června (VSČR) – Ředitel věznice věnoval dětskému oddělení Oblastní nemocnice Příbram látkové hračky, několik sad ložního prádla a prstového maňáskového divadla. Tyto výrobky ušili odsouzení pro dětskou radost. Tímto jiným než osobním přístupem věznění muži odměnili děti, se kterými nemohou nyní trávit společný čas v civilním prostředí.

Ve Věznici Příbram se staly tradicí aktivity zaměřené na podporu vztahů mezi potrestanými otci a hodnými dětmi. Jednou z aktivit před pandemií byly pravidelné Dny otců. Těm odsouzeným, kteří prokazovali snahu o polepšení, bylo umožněno v rámci tohoto dne se setkat se svými dětmi a blízkými jinou než standardní vězeňskou návštěvou. Odsouzení pod dohledem personálu dlouhodobě připravovali a pak si i s dětmi hrou a sportem prožili výchovně-zábavnou formou společný čas.

Tato aktivita se odehrávala přímo v prostorách věznice, což v současné době nebylo možné, a proto se trestanci pod vedením vychovatelky pustili  do šití. Vyrobili mnoho látkových hraček, několik sad ložního prádla a prstového maňáskového divadla. Tyto výrobky byly věnovány dětskému oddělení Oblastní nemocnice Příbram jako dárky pro děti, které neskončily za mřížemi, ale pocity odloučení od rodiny je v nemocnici trápí jistě daleko více pro jejich dětskou křehkou duši. „Byli bychom rádi, kdyby jim při opouštění nemocničních dveří  bylo tak dobře jako lidem, kteří opouštějí bránu věznice s vědomím, že se již nevrátí a budou pro společnost pozitivním přínosem“, uvedl Petr Červený, ředitel věznice.  Zároveň vyzdvihl práci a přístup oddělení výkonu trestu odnětí svobody, za jeho aktivity v oblasti podpory sociálního cítění u vězněných osob.  

Může se zdát, že muži, kteří se dostali do střetu se zákonem a skončí ve vězení, nastupují dovolenou od rodinných povinností. Ano, je pravdou, že na přímé výchově se nepodílí, někteří o to ani nemají bohužel zájem. Avšak pro většinu z nich je kontakt s rodinou a dětmi důležitým prvkem ve snaze o nápravu. Tuto citlivou strunu se snaží odborní zaměstnanci oddělení výkonu trestu ladit, podporovat ji, udržovat nebo obnovovat. Právě proběhlá akce - šití pro děti - je  toho důkazem.

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.