Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

PRAHA 16. prosince (VS ČR) - Vězeňská služba České republiky vyhlásila spolu s Nezávislým odborovým svazem Policie ČR veřejnou sbírku na pomoc rodinám příslušníků vězeňské služby, kteří zahynuli před týdnem při útoku střelce v ostravské nemocnici. Sbírka potrvá do 15. února 2020.

Kolegové z Vězeňské služby ČR zahynuli tragicky při útoku aktivního střelce v čekárně traumatologického oddělení Fakultní nemocnice Ostrava dne 10. 12. 2019.

Příslušník Věznice Heřmanice Petr Lang zemřel tragicky ve věku 49 let. V osudný den doprovázel na ošetření do fakultní nemocnice dceru, kterou hrdinsky zachránil obětováním vlastního života. Petr Lang byl ve služebním poměru příslušníka Vězeňské služby ČR od 1. července 2005. Po celou dobu trvání služebního poměru vykonával funkci strážného oddělení vězeňské stráže. Svým profesionálním přístupem k plnění služebních úkolů byl příkladem pro ostatní příslušníky, byl vždy přátelský, veselý a spolehlivý. Petr Lang po sobě zanechal manželku Lenku a dvě dcery, osmadvacetiletou Natálii a třináctiletou Lucii.

Příslušník Věznice Ostrava Petr Šorm zahynul ve svých 39 letech. Sloužil u Vězeňské služby ČR od 15. 12. 2010 jako strážný – řidič oddělení vězeňské stráže. Byl vždy přátelský, spolehlivý, v pracovním kolektivu a mezi kolegy velmi oblíbený a veškerý svůj volný čas věnoval své milované rodině a v posledním období i stavbě nového rodinného domu. Se svou manželkou – lékařkou onkologického oddělení Fakultní nemocnice Ostrava, která denně bojuje o životy druhých, měl devítiletého syna Jaroslava.

Lidskost a podpora se v této nelehké chvíli projevila i u dvou odsouzených z Věznice Oráčov. Zde si dovolujeme citovat, co odsouzené vedlo k tomu, aby přispěli na transparentní účet:

Ods. R. B. napsal:

„Na otázku co člověka vede k tomu, aby přispěl rodinám postižených při neštěstí v Ostravské poliklinice je prostá odpověď. Rád bych se alespoň tímto způsobem přidal k těm všem lidem, kteří to cítí tak jako já a minimálně z morálního hlediska vyjádřit touto malou částkou soustrast a obdiv nad hrdinským činem, kdy se otec postavil za svou dceru a tím zaplatil cenu nejvyšší, svým životem. Více k tomu není co dodat, takto bych učinil i na svobodě a ještě jednou upřímnou soustrast všem pozůstalým obětí.“

Ods. M. P. napsal:

„Důvodem, který mě vedl k zaslání peněz pozůstalým tragédie ve FN Ostrava je samotný čin a to, že jsem jednu oběť znal osobně a je mi moc líto rodinných příslušníků.“

 

Jestliže i Vy chcete projevit podporu a solidaritu, můžete do sbírky přispět převodem nebo vkladem finanční částky na transparentní sbírkový účet Nezávislého odborového svazu PČR, vedený u Sberbank CZ a.s. Dbejte, prosím, na uvedení správného variabilního symbolu, a mějte na paměti termín ukončení sbírky. Sbírka je zahájena dne 16. prosince 2019; ukončena bude dne 15. února 2020.

  číslo účtu: 4200555535 kód banky: 6800 variabilní symbol: 150220   Děkujeme.

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.