Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

ORÁČOV 28. listopadu (VS ČR) - Poslední slunečné listopadové dny v Oráčově byly ve znamení osobní výzvy odsouzených z oddílu A2, kteří přišli s nápadem na přesunutí stávajícího chodníku, který vlivem předešlé rekonstrukce, kdy došlo k vybudování bezbariérového vstupu na oddíl pro odsouzené se zhoršenou pohyblivostí, přestal plnit svoji funkci.

Skupina odsouzených z oddílu A2  vedena vychovatelem, nejprve rozebrala stávající nevyhovující chodník, očistila jednotlivé obrubníky a dlažbu nutnou na zhotovení nového chodníku. Poté se pustila do výkopových  prací, nutných pro  pokládku nového chodníku. Zde se ukázalo, že nestačí pouze fyzická síla, ale i zkušenost a rozvaha. Zlomená násada krumpáče by mohla vyprávět. Naštěstí to byla nakonec  jediná „nehoda", kterou skupina odsouzených při pokládce chodníku zažila. Aktivita odsouzených z oddílu A2 neunikla ani ostatním odsouzeným zařazených na jiných oddílech ve věznici. Nabízeli svoje zkušenosti a rady a dokonce vymysleli i název pracovní skupiny odsouzených z A2 - Rolling stones.

Další den byl ve znamení srovnání podloží pod nově vznikající chodník. Množství štěrku, který výkop „spolykal“ bylo  velké, ale nakonec se vše podařilo a odsouzení mohli začít pokládat novou dlažbu. Práce šla odsouzeným od ruky. Závěrečnou fází celého projektu bylo zasypání vzniklých mezer v dlažbě  a během chvíle bylo hotovo.

Bezprostřední odpověď odsouzených na otázku týkající se přání zněla jasně: „Pěknou chůzi po novém chodníku bez škobrtnutí“ – to má navíc dvojí význam u osob vykonávající výkon trestu, každý může v životě ve svých rozhodnutí „škobrtnout", ale je důležité se vrátit na správnou cestu.

Nezbývá než poděkovat všem, kteří se na této výzvě s přesunutím chodníku podíleli a bez kterých by  tato výzva nemohla být realizována, konkrétně řediteli věznice, vedení OVT, oddělení logistiky, speciálnímu pedagogovi a vychovatelům 2. oddílu, pedagogům volného času, odsouzeným zařazeným v  truhlárně a údržbě a v neposlední řadě samotným odsouzeným z oddílu A2, kteří tuto práci vykonali v rekordním čase a v rámci svých možností. Získali tak další praktické dovednosti do budoucího života po výkonu trestu odnětí svobody.

 

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.