Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

ORÁČOV 30. ledna (VS ČR) – Odsouzení ve věznici měli možnost v měsíci lednu vybrat novou hlavu státu. Prezidentské volby rezonovaly v poslední době celou českou společností, výjimkou nebyla ani Věznice Oráčov.

Při prvním kole prezidentské volby, které se konalo 13. a 14. ledna, se ve věznici nacházelo 457 oprávněných voličů, z nichž své právo volby uplatnilo 250 voličů.  Při druhém kole prezidentské volby se zájem voličů ve věznici snížil. Ze 439 oprávněných voličů se rozhodlo vhodit svého kandidáta do volební urny 202 voličů. Oproti předchozím volbám do Poslanecké sněmovny se volební účast odsouzených zvýšila.

Příprava na volby ve věznici začala již na počátku prosince, kdy byla odsouzeným podána informace o termínu konání voleb a oprávnění voliči byli upozorněni na nutnost prokázat svou totožnost a státní občanství České republiky. Dále museli zaměstnanci věznice požádat o voličské průkazy obecní úřady, v jejichž územních obvodech jsou voliči přihlášeni k trvalým pobytům. Na základě zájmu odsouzených volit se zpracoval zvláštní seznam voličů, kterým byl odevzdán na Obecní úřad Oráčov, v jehož obvodu se Věznice Oráčov nachází.

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.