Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

ORÁČOV 18. května (VS ČR) – Věznice Oráčov v tomto roce slaví 60. výročí jejího vzniku jako samostatného útvaru.

U příležitosti výročí byl ředitel věznice Zbyněk Červený zmocněn generálním ředitelem Vězeňské služby České republiky k udělení pamětních medailí. Těmi byli oceněni zaměstnanci a zástupci spolupracujících institucí. Samotné předávání pamětních medailí proběhlo v několika cyklech. Na setkání s vedoucími oddělení a vedení věznice přijal pozvání generální ředitel Simon Michailidis, který zhodnotil současnou situaci vězeňské služby a poděkoval zaměstnancům za práci. Generální ředitel předal mimo pamětních medailí ještě medaile Vězeňské služby České republiky III. stupně třem příslušníkům a plakety Vězeňské služby České republiky II. stupně třem zaměstnancům.

Věznice Oráčov jako samostatný útvar vznikla v roce 1963. Již od roku 1959 začal útvar fungovat jako pobočka Nápravně pracovního tábora Sýrovice. Samotný vznik byl reakcí na nedostatek pracovních sil v zemědělství na Rakovnicku. První pracovní četa čítala 20 odsouzených a už koncem roku bylo v útvaru umístěno 190 odsouzených. Ti pracovali především na opravách kolejových svršků, v zemědělství a ve firmě Rakona, kde vyráběli mýdla a prací prášky. Odsouzení byli zpočátku umístěni v montovaných dřevěných stavbách. Až postupem času se začaly stavět zděné ubytovny a další budovy potřebné pro chod věznice.

K Věznici Oráčov patřila od roku 1971 do roku 1987 pobočka Šmikousy, která byla zřízena pro odsouzené za nedbalostní trestné činy. Tito odsouzení pracovali v zemědělství, do zaměstnání chodili sami a byly jim povolovány častější návštěvy a přerušení výkonu trestu.

Věznice se postupně rozšiřovala a v současné době je profilována jako věznice s ostrahou pro výkon trestu odnětí svobody mužů s kapacitou 464 míst. Pro odsouzené jsou k dispozici specializované oddíly bezdrogové zóny a nekuřácký oddíl. Věznice vytváří podmínky pro zaměstnávání odsouzených v rámci vnitřního provozu a smluvně u jiných subjektů.

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.