Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

ORÁČOV 8. září 2021 (VS ČR) – Po více než ročním přerušení z důvodu opatření v souvislosti s COVID-19 navázala Věznice Oráčov na několikaletou spolupráci s pobočkou Úřadu práce v Rakovníku. V rámci sjednaného Memoranda mezi VS ČR a ÚP ČR byl realizován v termínu od 23. srpna do 3. září rekvalifikační kurz Obsluha vozíku a motovozíku pro vězněné osoby.

Rekvalifikační kurz byl rozdělen na dvě části. Teoretická část byla zaměřena na získání základních vědomostí k obsluze vozíku a motovozíku, bezpečnosti práce, sledování instruktážních videí a průběžný nácvik zkušebních testů. Druhý týden kurzu odsouzení usedli za volant vysokozdvižného vozíku a plně se soustředili na praktickou část. Všichni odsouzení bezproblémově zvládli závěrečné zkušební testy i praktické zkoušky.

Při předávání certifikátů okomentoval práci odsouzených školitel František Zeman z firmy Vodest, s.r.o. Vroutek, že s přístupem všech odsouzených byl velmi spokojen a vyzdvihl, jaký pokrok v rámci kurzu každý z nich udělal.

Jeden z účastníků kurzu sdělil: „S rekvalifikačním kurzem jsem velmi spokojen, jak se zajištěním, tak se samotnou realizací. Školitel nám vše velmi dobře vysvětlil a názorně předvedl. Velkou výhodu vidím ve spolupráci s ÚP, kdy byl kurz placen z jejich prostředků. Řidičský průkaz na VZV určitě využiji i po propuštění z výkonu trestu, protože mám zajištěnou práci ve firmě Dataflex-security jako řidič VZV. Jsem velmi rád, že jsem se tohoto kurzu mohl zúčastnit.“

Již v předchozích letech bylo v rámci Memoranda VS ČR a ÚP ČR proškoleno 29 vězňů (20 VZV, 2 křovinořez a motorová sekačka, 7 křovinořez, motorová sekačka a motorová pila), kteří si tak rozšířili možnosti pracovního uplatnění po propuštění z výkonu trestu. K nim letos přibylo dalších deset vězněných osob. Na měsíc říjen je naplánován další běh tohoto kurzu, tentokrát pro sedm odsouzených. V minulém roce byl připraven tento kurz pro více než 20 odsouzených, ale z důvodu nepříznivé epidemiologické situace nemohl být realizován.

Rekvalifikační kurzy a další vzdělávání odsouzených je nedílnou a velmi důležitou součástí reintegrace odsouzených do společnosti po propuštění. Přibližně 50 % vězněných osob uvedlo jako nejvyšší vzdělání základní, nedokončené základní nebo zvláštní školu. S tímto vzděláním v kombinaci s kriminální minulostí nemají po propuštění velké šance na získání zaměstnání.

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.