Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

ORÁČOV 25. října (VS ČR) - Akce s odsouzenými v obci Příčina, která se uskutečnila v posledním zářijovém týdnu, se týkala likvidace náletových dřevin v obci z důvodu rekonstrukce požární nádrže.

Hned první den znamenal pro skupinu 6 odsouzených velkou porci námahy – jejich úkolem bylo vyčistit cestu pro vodu pod hrází požární nádrže. Pod vedením odborného zaměstnance věznice se pustili plni elánu do práce. Vyčistit tento kanál od bujné vegetace, množství bahna, štěrku a kamení zabralo celý den. Pečlivou a soustavnou prací odsouzených byl tento kanál na konci dne vyčištěn.

Druhý den čekala na odsouzené dvě ramena kanálů na odvod povrchové vody z přilehlých komunikací kolem hráze požární nádrže. Elán do práce odsouzených po předešlém, pracovně náročném dni trochu opadl, ale i tak se po chvíli pustili do práce a začali s kácením náletových dřevin, které ohrožovaly jak samotnou statiku hráze požární nádrže, tak i bezpečný provoz na místní komunikaci. Dalším zajímavým faktem byla skutečnost, že nás po předešlém dni začali brát vážně místní obyvatelé, kteří přes prvotní ostych a obavy zjistili, že odsouzení umí pracovat a že to, co léta bylo zanedbáno, je zase jako nové. 

Ve středu a v pátek dočišťovali odsouzení zbytek kanálu pod hrází, odvezlo se velké množství biologického odpadu. Místo určené k vyklizení bylo zase čisté a nezbývalo než se pustit do nejhorší práce – vyčištění prostoru pod nízkým silničním mostem přes kanál. Nakonec se i tato práce podařila a kanál po rekonstrukci požární nádrže bude díky práci odsouzených plnit svoji funkci.

Odsouzeným byla dána možnost ukázat, že nejsou jen darebáci a oni ji využili na maximum. Svým úsilím pomohli místním obyvatelům zkrášlit jejich obec a možná se zamysleli i nad svým budoucím chováním a životem po propuštění z výkonu trestu. Buď jak buď, akce se povedla, počasí bylo nádherné a odsouzení byli plni zážitků.

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.