Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

ORÁČOV 14. dubna (VS ČR) - Dobrá věc ve Věznici Oráčov vystihuje trojici odsouzených, kteří se rozhodli, že nechtějí svůj výkon trestu promarnit, ale chtějí ho proměnit v něco smysluplnějšího.

Celý nápad vznikl snoubením jejich schopností a elánu. Patrik je kreativní, již v minulosti psal muzikály pro děti a dětské akademie, umí tvořit z papíru, na papír i dřevěné hračky a ozdoby. Martin vyniká v literární tvorbě, kterou ale začal rozvíjet až ve věznici. A vše propojuje Dmitro, který má skvělé organizační a komunikační schopnosti. Rozhodli se trávit čas ve věznici smysluplným způsobem a udělat dobrý skutek pro někoho jiného. Pro někoho, kdo je v těžké situaci bez svého přičinění. Snaží se vykouzlit úsměv na rtech osamělým lidem v domovech důchodců a dalších ústavech, kam byli odloženi nebo se tam dostali nastalou životní situací. Radost a životní zkušenosti chtějí předávat i dětem do školek a dětských domovů.

Úplně první akcí této trojice byla v adventním období roku 2020, kdy oslovili Dětský domov v Berouně a pro děti napsali pohádky, nakreslili jim originální, ilustrovaná přáníčka se životním moudrem jich samotných nebo jiných odsouzených. Tímto způsobem chtěli předat dětem to nejlepší, co v nich dřímá. Samotná akce byla velmi povedená a úspěšná a tak se rozhodli pokračovat dále a oslovovat různorodé skupiny potřebných.

Od té doby proběhlo již několik dobrých skutků, které se odsouzení snaží směřovat na významné dny. Na MDŽ obdarovali babičky z Domova se zvláštním režimem Alma Mater v Novém Strašecí kytičkami, přáníčky, ilustrovanými křížovkami a sbírkou básní. Do Věznice Drahonice zase zaslali přání k Valentýnu. Díky této akci se jim podařilo s některými odsouzenými ženami navázat spolupráci a zasílají pro Dobrou věc šité výrobky a ozdoby.

Loňský rok zakončili dobrým skutkem pro Domov se zvláštním režimem Alma Mater v Novém Strašecí, pro který vyrobili dřevěné vánoční dekorace a vytvořili sbírku povídek.

Všechny akce, které organizují, se snaží založit na třech částech – kreativní činnost tedy kresba či výrobky ze dřeva, autorské psaní a hmotný dar, tzn. květiny, čokolády a další drobnosti pořízené prostřednictvím sponzorů.

K dalšímu fungování jejich projektu se vyjádřil Martin: „Určitě v projektu chceme pokračovat i nadále, i po propuštění z výkonu trestu. Jedná se spíše o životní filozofii, než zabití času ve věznici. Vnímám to tak, že celý projekt i s pobytem za mřížemi mě velice změnil. Než jsem nastoupil do výkonu trestu, byl jsem velký egoista a troufám si říct, že jsem se změnil. Teď se snažím myslet a pomáhat i ostatním.  V rámci Dobré věci jsme připravili deskovou hru do Mateřské školy U skřítků v Kutné Hoře.“

Martin se ubírá k literární tvorbě a jeho dalším nápadem je napsat knihu „Nesvobodní“, která by obsahovala několik příběhů od odsouzených z Věznice Oráčov. Případný výtěžek by chtěl použít na různé dobročinné akce (pomoc obětem trestných činů, pomoc seniorům či dětem).

A co jim vlastně celý projekt přináší? Je to spousta nervů, ale zpětná vazba jim ukazuje, že dělají něco dobrého, čímž přináší radost jiným lidem. A zároveň si uvědomují, že až se za nimi zavře brána věznice, zanechali zde po sobě nějakou stopu a nebyl to jen promarněný čas, ale čas, který je posunul zase o něco dále a udělal z nich zase o kousek lepší osoby.

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.