Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

ORÁČOV 24. dubna (VS ČR) - Jarní počasí ve Věznici Oráčov nenechává chladnými ani odsouzené. Vůně vzduchu, ale i první sluneční paprsky dávají tušit, že se opět po roce blíží jaro.

Kromě debat o možné amnestii pro odsouzené od nově zvoleného prezidenta České republiky se téma hovorů na vycházkovém dvoře stáčejí kolem jarních prací doma. Ano, čtete správně, mnozí odsouzení jsou vášnivými zahrádkáři a vzhledem k místu (Věznice Oráčov) a možných pochybovačích – ne jen nelegálními (pěstování konopí) J. Téma těchto hovorů většinou končí smířlivými slovy: … „Tak to letos opět nestihnu …“

Co by to bylo za jaro, kdyby neproběhl pořádný jarní úklid, řekli si odsouzení z oddílu A2 a pustili se s vervou sobě vlastní a ve spolupráci s odsouzenými zaměstnanými na střeženém pracovišti údržba do celkové opravy oddílu spočívající v opravě stěn, stropů, elektroinstalace, výmalbě ložnic odsouzených, kulturních místností, sociálních zařízení, opravy a seřízení oken a v neposlední řadě opravy podlah včetně opravy poškozeného (prošlapaného) linolea, které v rámci ušetření peněz za nákup nové podlahové krytiny, opravili svépomocí. Svůj um a zkušenosti, které získali odsouzení před nástupem do VTOS jako podlaháři, prokázali na výbornou. Svým přístupem využili možnost recyklace původního linolea k tvorbě záplat do prošlapaného linolea, které se setkalo s pozitivní odezvou, jelikož je recyklace ve zdejší věznici na 1. místě, kdy se veškerý odpad nashromážděný na všech budovách dále třídí dle jednotlivých kategorií odpadu tak, aby se ušetřily finanční prostředky za svoz netříděného komunálního odpadu.

Na závěr se sluší rozklíčovat název tohoto článku – tetování patří k odsouzeným od nepaměti, vypráví určitý příběh, postoje a přesvědčení osoby, která tuto ozdobu kůže nosí – odsouzení jsou na tato tetování pyšní. Jedno takové tetování s Rapovým králem 2 Packem Shakurem má vytetované i odsouzený, který se podílel na opravě linolea. Na otázku proč právě toto tetování, odpověděl slovy výše zmíněného umělce: „Posuzujte člověka podle jeho činů od začátku do konce. Neberte si kousek mého života nebo písničku z mé tvorby a neříkejte, že o tomhle mluvím, jen proto, že jste si jistí, že to víte lépe.“ Myšlenka tohoto umělce je ve vězeňské subkultuře hluboká a vzhledem k výše popsanému textu týkající se opravy oddílu A2 více než motivující. Každý může svým přístupem přispět k dobré věci, myslím, že 2 Pac by byl hrdý.

Zvláštní poděkování patří řediteli věznice, vedení OVT, oddělení logistiky, speciálnímu pedagogovi a vychovatelům 2. oddílu, odsouzeným zařazeným v údržbě a v neposlední řadě samotným odsouzeným z oddílu A2.

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.