Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Odolov 1. dubna (VS ČR) – Ve čtvrtek 31. března předali zástupci odolovské věznice kolekci dřevěných hraček Dětskému domovu v Sedloňově

Dřevomodelářská dílna ve Věznici Odolov se pomalu zapisuje do povědomí veřejnosti nejen v blízkém okolí. Housle, violy a další hudební nástroje zde vyrobené nebo opravené rozeznívají děti v základních uměleckých školách v různých koutech našeho regionu. V dílně ale odsouzení pod vedením pedagoga volného času Zdeňka Hetflejše vyrábějí také důmyslné dřevěné hračky. Od jednoduchých krmítek pro ptáky přes autíčka, vrtulníky, skládačky, titěrné a do detailů vypracované pokojíčky pro panenky, tradiční vláčky, kroužková házedla, technicky náročnější mechanické jeřáby až po větší objekty, jako jsou dětské kuchyňky, stojací tabule nebo dřevěná dětská posezení. Nápadů i vyrobených hraček je ještě daleko více.  

Jedna z kolekcí hraček našla své uplatnění v Dětském domově v Sedloňově. Ale protože lidé kolem dílny tam nechtěli jen tak přivézt hračky, ale v Domově strávit s dětmi také pár radostných chvilek, nacvičili pro ně krátkou pohádku s písničkami. V dětském zařízení pod Orlickými horami se vyprávělo o Budulínkovi a lištičkách. Dva odsouzení společně s druhou duší odolovské dřevomodelářské dílny, Pavlem Staňkem, a psycholožkou Gabrielou Šafářovou potěšili malé publikum originálním představením. Když zvoneček ukončil pohádku, dětem nastal čas prozkoumat všechny nové hračky. Nechyběla ani kytara pro mladíky a slečny z Domova.

Dětem nezáleží na tom, kdo vykouzlí jiskřičky úsměvů v jejich očích, ale odsouzení, kteří mohli divadlem a hračkami ten zázrak způsobit, zažili další z milníků na své cestě splácení dluhů společnosti. A Věznice Odolov s velkou radostí přispěla ke zpříjemnění života dětí tam, kde je to velmi potřeba. Dětský domov, kde se očividně vychovává s láskou, je službou celé společnosti. V tom se poslání zařízení dětského i vězeňského potkávají.

 

-gša-

 

 

Sdílet článek

Facebook
Platforma X