Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Odolov 21. listopadu (VS ČR) – Věznice Odolov prezentovala své hudební nástroje na koncertu Základní umělecké školy v Rychnově nad Kněžnou

Základní umělecká škola v Rychnově nad Kněžnou uspořádala 3. listopadu v kostele svatého Havla představení svých žáků a orchestrů, které nazvala Koncertem naděje. V zaplněném kostele zazněly skladby v provedení těch nejmenších, ale i téměř dospělých studentů, kteří už budou školu opouštět.  

V nádherné atmosféře spoluúčinkoval zaměstnanec Věznice Odolov Pavel Staněk, který svou hrou představil čtyři violy a jedny housle vyrobené v odolovské dřevomodelářské dílně. Veřejnost měla rovněž příležitost vyslechnout příběh jedinečného projektu, ve kterém odsouzení staví a restaurují hudební nástroje a prostřednictvím poselství naděje vracejí svůj dluh společnosti. Na koncertě by se snad nenašel nikdo, kdo by zůstal vůči vyprávění lhostejný. Ohlasy po skončení koncertu potvrdily, že společnost umí ocenit lidskou práci, i práci s lidmi.

Nevšední spolupráce mezi věznicí a uměleckou školou začala už v červnu, když si žákyně „lidušky“, talentovaná Františka, přijela do odolovské dílny vybrat svoje nové housle v rámci projektu Nadačního fondu Českého rozhlasu Kdyby tisíc klarinetů. Netrvalo dlouho a svou novou violu z Odolova rozehrála i studentka Veronika.

Ani na koncert ale vyslanci věznice nedorazili s prázdnou. Základní umělecké škole v Rychnově nad Kněžnou, která úspěšně provází prvními hudebními krůčky mnoho uměleckých „nadějí“, darovali další dva hudební nástroje. Jsou jimi housle a „violoid“, tedy zmenšená viola pro malé žáky, kteří si tento nástroj vybrali jako svůj.

-gša-

 

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X