Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Odolov 21. března (VS ČR) – Ve čtvrtek 17. března zástupci odolovské věznice předali kolekci šesti hudebních nástrojů Základní umělecké škole v Broumově.

Housle, violy a další hudební nástroje vyrobené nebo opravené v odolovské dřevomodelářské dílně si pravidelně nacházejí cestu do základních uměleckých škol v blízkém i vzdálenějším okolí. V červnu Věznice Odolov předávala kolekci nástrojů v Hlinsku, dnes jsme se s pěti houslemi a jednou violou vypravili do Broumova. Přidali jsme také tři žertovné stojánky na noty s motivem zvířátek. Spolupráce s broumovskou uměleckou školou je dlouhodobá, není to poprvé, co v tamější „lidušce“ budou děti rozeznívat nástroje z Odolova.

Ředitel školy Štěpán Přibyl míní, že jde vlastně o zajímavé propojení dvou dimenzí, které se snaží dělat svět lepším. Na jedné straně je to hudba a výuka hry, na druhé straně vězení. Na první pohled nepropojitelné oblasti, ale stačí najít ten správný klíč a dobrá věc je na světě.

Žáci, učitelé a přátelé hudební školy připravili pro odolovskou delegaci nádherné překvapení – koncert smyčcových nástrojů. Předávání dvou opravených a čtyř zcela nových hudebních nástrojů tím dostalo slavnostní ráz. Vřelá atmosféra byla odměnou také odsouzenému Davidu Giňovi, který se na výrobě nástrojů pod vedením pedagoga volného času Zdeňak Hetflejše podílel, a který se mohl dnešního předávání zúčastnit.

Věříme, že díky podpoře vedení věznice  náš unikátní projekt bude pokračovat a další hudební nástroje si najdou cestu nejen k dětem, ale prostřednictvím jejich hudby 
i k posluchačům.

 

-gša-

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X