Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

ODOLOV 10. června (VS ČR) – Ve středu 9. června zástupci odolovské věznice předali kolekci osmi hudebních nástrojů Základní umělecké škole v Hlinsku.

Období pandemie koronaviru mnoha aktivitám nepřála. Nejzasaženější oblastí bylo setkávání lidí, což platilo jak na svobodě, tak i za mřížemi. Na dlouhé měsíce byly zakázány návštěvy blízkých osob, také zaměstnávání vězňů mimo areál, uzavřený svět se uzavřel ještě víc. Důležitější než kdy dřív bylo pokračovat ve všech smysluplných činnostech, aby si člověk uchovával naději.Tak jsme to pojímali také ve Věznici Odolov. Náš unikátní projekt výroby a oprav smyčcových hudebních nástrojů a dřevěných hraček pro děti se nezastavil. V dřevomodelářské dílně bylo stále živo, dřevo získávalo požadovaný tvar a duši v rukou zprvu neumělých, ale stále odvážnějších. Pod vedením zkušeného pedagoga volného času Zdeňka Hetflejše se další odsouzení učili, jak vzít do rukou dlátko nebo pilku. Zástupce vedoucího oddělení výkonu trestu Pavel Staněk, dříve profesionální hudebník, přispíval svými radami a hlavně, nástroje rozezníval. Úžas nad tím, že právě vyrobené housle krásně hrají, byl odměnou těm, kdo se pilně snažili.

Plody práce za mnoho měsíců jsme konečně mohli předat dál. Stalo se už tradicí, že nástroje u nás vyrobené, nebo na zakázku opravené, předáváme k užívání dětem v základních uměleckých školách. Tentokrát jsme se vypravili do Hlinska. Ředitel školy Petr Klas i učitel hry na smyčcové hudební nástroje Ondřej Kozderka nešetřili chválou, když housle a violy zkoušeli. Podle jejich názoru se určitě vyrovnají těm, které vyrábějí profesionálové. Pro děti v umělecké škole jsou ale díky zapůjčení daleko dostupnější.

Co víc může být odměnou za práci v dílně? Věříme, že náš unikátní projekt bude pokračovat a další hudební nástroje si najdou cestu nejen k muzikantským dětem, ale prostřednictvím jejich hudby i k posluchačům.

Reportáž ČT o houslařské dílně ve Věznici Odolov

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X