Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Odolov 10. února (VS ČR) – Unikátní dvaatřicetinové housle z odolovské dřevomodelářské dílny zamířily k synovi našeho kolegy z Drahonic

V odolovské dřevomodelářské dílně vznikají už řadu let hudební nástroje, především housle a violy.  Občas přijde zajímavá výzva ke speciální tvorbě, třeba v podobě violky o rozměrech houslí pro žáčky hudebních škol, nebo historické takzvané „pošetky“, které se houslistovi vejdou klidně do kapsy u kabátu.  

Naše hudební nástroje mají ale také svoje příběhy vzniku, nebo naopak narativy, do kterých jsou vsazeny.  

Někdy na začátku minulého roku k nám doputoval příběh syna jednoho kolegy, vedoucího oddělení výkonu trestu z Věznice Drahonice. Jeho Míša se narodil s genetickým postižením. Má ale šťastnou duši a velké srdce, a rád dělá lidem radost. Miluje hudbu, začal se učit hrát na klavír, a právě získal své první vysvědčení. Díky Míšově nápadu housle vyrobené na Odolově putovaly až na Slovensko. Jeho kamarád má stejnou genetickou vadu, avšak na Slovensku není možná léčba a za tu se zasazuje hudební skupina Kollárovci, kteří prostřednictvím médií a hudebních vystoupení poukazují na tento tristní stav. A právě Kollárovcům předal Míša na koncertu v Čechách hudební nástroj z naší dílny.  

Ale tím to neskončilo. Odolovští řezbáři moc chtěli vyrobit překvapení pro samotného Míšu. Tak vznikla nejdřív idea, a po čase zkoušení a vymýšlení technického řešení i zcela jedinečné skutečné housličky vyrobené v poměru 1:32. Měří tedy jen asi dvacet centimetrů. Ale pro Míšu jsou opravdu jako dělané. Jak velkou radost vykouzlily, můžete vidět na fotografii pod článkem.  

-gša-

 

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X