Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Odolov 1. března (VS ČR) – Výstava loutek ve Rtyni v Podkrkonoší se pyšní příspěvkem odolovské věznice

V pondělí 27. února se ve Rtyni v Podkrkonoší otevřela netradiční výstava s názvem Krása světa loutek. Je věnována dokumentaci loutkářství ve městě i v regionu. Návštěvníci tu naleznou převážně marionety z různých souborů. Nechybí ani popis historie místního loutkářství s vrcholem ve druhé polovině minulého století.

Svůj příspěvek představuje na výstavě také Věznice Odolov. V naší dřevomodelářské dílně pod vedením pedagoga volného času Zdeňka Hetflejše působí kromě sekcí výroby hudebních nástrojů a výroby dřevěných hraček rovněž oddělení věnující se tvorbě loutek. První z nich byla velká marioneta Kulíšek, se kterou věznice odehrála bezpočet představení v mateřských školách v okolí. V poslední době se kolekce rozšiřuje na kvalitní soubor, který si poradí už s leckterou pohádkou. Kvalitativní posun se podařil zahájením spolupráce s rukodělným kroužkem pod vedením vychovatelky Moniky Středové, ve kterém odsouzení šijí nádherné, do detailů propracované  kostýmy oblékající loutky. Na výstavě jsou k vidění ukázky postupu výroby loutky, fotografie z našich představení, a hlavně loutky samotné spolu se všemi kulisami a rekvizitami.

V sobotu 5. března navštíví výstavu v rámci extramurální akce výprava odsouzených z odolovské věznice se zaměstnanci. Poděkování patří především speciální pedagožce Pavle Náglové, bez jejíž iniciativy by se zapojení Věznice Odolov rtyňské výstavy nepodařilo.

Výstavu je možné navštívit každý den až do neděle 6. března v době od 10 do 17 hodin.

-gša-  

 

Sdílet článek

Facebook
Platforma X