Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Odolov 31. ledna (VS ČR) – V pátek 28. ledna předal ředitel odolovské věznice kolekci hraček a didaktických pomůcek Praktické škole, Základní škole a Mateřské škole Josefa Zemana v Náchodě.

Doba koronavirová se stala naší realitou už po dlouhé měsíce. Přesto, že mnoha aktivitám nepřeje, v prostorách dřevomodelářské dílny odolovské věznice se práce na výrobě hudebních nástrojů, ale ani důmyslných dřevěných hraček a didaktických pomůcek nezastavila. Dřevo získávalo požadovaný tvar a ruce vězňů, které dříve neuměly pilku ani dláto vzít do ruky, se stále zkušeněji a odvážněji pouštěly do nových projektů pod vedením pedagoga volného času Zdeňka Hetflejše. A tak vznikaly jeřáby, které skutečně zvedají náklad, pohyblivá autíčka, vrtulníky, dřevěné vkládačky tvarů nebo proplétačky v podobě hříbků. Dokonce také filigránské pokojíčky pro panenky nebo naopak velké dětské kuchyňky. S nadějí jsme vyčkávali na příležitost, až je budeme moci předat dětem.

Stalo se už tradicí, že hračky věnujeme dětem v mateřských školách nebo dětských odděleních nemocnic. Tentokrát jsme přijali nabídku ke spolupráci od Praktické školy, Základní školy a Mateřské školy Josefa Zemana v Náchodě - nejen proto, že zde nyní jako speciální pedagog úspěšně působí náš bývalý kolega Jiří Hofman. Škola, která se hlásí k odkazu zakladatele moderní defektologie Josefa Zemana, koná velmi záslužnou činnost na poli dostupnosti vzdělání a speciální pedagogické péče pro děti a žáky se speciálními vzdělávacími potřebami a soustředí se na zájmové vzdělávání. Při předávání hraček ředitel školy Ivo Feistauer poutavým způsobem seznámil zástupce odolovské věznice s posláním školy a jejím fungováním. Hračky zcela určitě najdou své místo v činnostech dětí této přátelské a podporující instituce.

           

-gša-

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X