Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

ODOLOV 11. července (VS ČR) - Možná trochu matoucí titulek, pro článek o dění ve věznici, co říkáte? Příklad se samozřejmě vypočítat dá, znalost velké násobilky nebo kalkulačka v telefonu potvrdí výsledek 128. To je totiž počet odsouzených, kteří se už v 16 bězích od roku 2011 dobrovolně zúčastnili a také úspěšně absolvovali náš intervenční kurz pro řidiče s problémovým průběhem praxe. V každém kurzu je to osm vězňů, kteří po dobu více než šesti dnů velmi intenzivně, společně se třemi či čtyřmi lektory, pracují na snížení svých rizik při řízení motorových vozidel.
Co se tedy spočítat nedá? Ať si tabulky pojišťoven tvrdí, co chtějí, je to hodnota lidského zdraví a života. Kdo z nás se denně pouští do dopravního provozu, jistě ví, jak málo stačí k tomu, aby se stal malér, a neštěstí zasahující spoustu lidí je na světě.
Do vězení se potom dostane nezodpovědný řidič, kterému byla přiznána vina. Pro něj je velmi důležité pochopit, co se stalo špatně, a jak v budoucnosti snížit riziko, že způsobí dopravní nehodu. Ale nejsou to jen pachatelé závažných dopravních nehod, ale také ti, kdo řídí pod vlivem návykových látek (a těch je na našich silnicích, bohužel, stále víc), kdo mohou skončit za mřížemi. Nebo ti, kteří řídi přesto, že jim to bylo zakázáno. I oni svým jednáním riskují, že vážnou nehodu zaviní, že ohrozí nás všechny, kteří se jako chodci, cyklisté, nebo motoristé pouštíme na silnice. Proto je pro nás důležité, abychom se snažili s tímhle problémem něco udělat.
Ve spolupráci s Centrem dopravního výzkumu, v.v.i. Brno jsme vyvinuli efektivní terapeuticko-edukativní program, který pomáhá. Dokládají to nejen prokazatelné změny
u účastníků v jejich postojích k dopravnímu chování, ale také zjišťovaná recidiva u absolventů našeho kurzu, která je prokazatelně nižší. Tak ať je v dopravním provozu stále bezpečněji!
-gš-

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.