Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Nové Sedlo 21.března (VSČR) Vzdělávání odsouzených je jednou z mnoha priorit vězeňské služby. Věznice Nové Sedlo dává příležitost odsouzeným prostřednictvím Středního odborného učiliště.

Pobočka Středního odborného učiliště Vinařice působí ve věznici již řadu let. Odsouzení si mohou vybrat z několika učebních oborů a to Stravovací a ubytovací služby, Potravinářské práce - Pekař,  Textilní a oděvní výroba. Každý den do školních lavic a odborných učeben usedá 48 odsouzených.

Žákům jsme položili několik otázek a zde jsou jejich bezprostřední reakce:

Proč jste se rozhodli pro studium v učilišti? Chci se posunout dál a ukázat rodině, že na to mám. Rozhodl jsem se pro studium, abych netrávil volný čas na baráku, protože práce po covidu se jen pomalu rozjíždí. Jsem pracovně nezařaditelný, je to jedna z možností seberealizace. Chci efektivně využít svůj volný čas a dozvědět se nové teoretické i praktické věci, které využiji v dalším životě. Jsem vyučený kuchař-číšník, tak mě zaujal vzdělávací obor stravování.

Myslíte si, že výuční list vám pomůže v dalším profesním životě? Mám kamaráda, který vlastní pekárnu, takže bych mohl nastoupit u něj, proto se mi praxe z učiliště hodí. Je sice lepší mít výuční list, ale někdo dokáže najít slušné zaměstnání i bez vzdělání. Ne nemyslím, ale je to dobrá zkušenost, rozhodně lepší než koukat do stropu na baráku.

Jak vám vyhovuje výuka? Líbí se mi, že výuku vedou zkušené učitelky s praktickým znalostmi, i když je to s námi odsouzenými někdy těžké. Výuka není příliš náročná, jak pro koho, učitelky mají velkou trpělivost. Jsem rád, že škola spojuje lidi a vždy zde potkám někoho nového. Obdivuji učitelku v „textilce“, i v těchto vězeňských podmínkách chce naučit více.

Jak přijala rodina, že ve svém věku navštěvujete učiliště? Maminka je vyučená švadlena, takže to přijala s úsměvem. Dobře, protože získám výuční list. Rodina nevěřila, na jaký obor chodím. Smáli se mi, ale říkali, že mi to třeba pomůže při žádosti o půlku. Je ráda, že jsem nějak zaměstnaný. Velice kladně, protože ve věznici není mnoho pracovních příležitostí, nezahálím na oddíle, navštěvuji školu, udržuji a procvičuji si paměť a učím se novým poznatků. Jelikož nejsem vyučený, tak mi to schvalují a podporují mě.

Závěrem dejme prostor i zástupci pedagogického sboru Bc. Markétě Holé.

Naše učiliště se nachází v areálu věznice. Vedení věznice vytvořilo ideální podmínky pro vzdělávání odsouzených. Jsme rádi, že odsouzení mají zájem o naše studijní obory. Vzdělávání odsouzených je součástí programu zacházení. Nad očekávání odborné veřejnosti žáci setrvávají ve studiu a velice aktivně spolupracují s učiteli. Své poznatky přenášejí i na oddíly na ostatní odsouzené, kde spolupracují na domácích úkolech. Jakožto zaměstnanci se snažíme, aby si žáci plnili své povinnosti, respektovali se navzájem a chovali se s úctou navzájem i k nám, učitelům. Většina žáků se snaží docházet řádně na vyučování a splňovat kritéria docházky.

eko

 

 

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X