Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Nové Sedlo 29.června /VSČR) Připomínka zničujícího tornáda v obci Stebno a okamžitá reakce Věznice Nové Sedlo a odsouzených žen z Drahonic.

Dne 24.6.2022 tomu byl rok, co se obcí Stebno prohnal downburst, který poničil mnoho stavení, střech, polámal stromy a způsobil další vážné škody. O rozsahu škod jsme se prvně dozvěděli z médií v pátek 25.6.2021 kolem poledne, reakce byla téměř okamžitá a trvala celé čtyři týdny. Odsouzené pomáhaly s odklízením škod jak na obecním majetku, tak na majetku soukromých osob. Po roce jsme se vrátili, jak se říká „na místo činu“. V obci bylo setkání místních obyvatel s těmi, kteří neváhali nezištně podat pomocnou ruku. A tak jsme pozvání přijali také a s posledními dvěma odsouzenými, které v obci pomáhaly, jsme na slavnost vyrazili. Odsouzené byly přijaty s úsměvy na rtech a opětovnými slovy díků. Místní občané se s nimi dávali do řeči a společně vzpomínali na ty smutné dny plné dřiny a naděje.

Ještě před tímto milým setkáním byly odsouzené, které pomáhaly ve Stebně, pozvány do Národního technického muzea v Praze, kde jim v rámci 10. ročníku Brány k druhým, byl předán klíč k této bráně jako ocenění za jejich úžasnou pomoc. Klíč odsouzené převzaly z rukou moderátora a herce Petra Vacka a čestných hostů této akce. Po předání ocenění se s odsouzenými setkal i senátor Pavel Fischer, předseda Výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost, který se detailně zajímal o vzniklý nápad s pomocí Stebnu až po jeho samotnou realizaci a osobně odsouzeným a Michalu Charvátovi poděkoval.

eko

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.