Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Nové Sedlo 10.prosince (VSČR) „Kurz zvyšování rodičovských kompetencí“ ve Věznici Nové Sedlo - objekt Drahonice dospěl do finále.

„Kurz zvyšování rodičovských kompetencí“ byl od roku 2019 ve Věznici Nové Sedlo – objekt Drahonice nedílnou součástí aktivit pro odsouzené ženy. Dvanáct odsouzených žen, matek nezletilých dětí, v pravidelných setkáních s pracovníky spolku Za branou, z.s., který byl realizátorem kurzu plnily zadané úkoly. V dvanácti setkáních ženy řešily úkoly z oblasti rodinného práva, práv dětí, pedagogiky a psychologie dítěte. Jedno ze setkání letošního kurzu bylo zvlášť zajímavé. Účastnice kurzu měly možnost se setkat a besedovat s bývalou odsouzenou, která se na svobodě dokázala opět postavit na vlastní nohy a splnila všechny podmínky pro to, aby získala děti zpět do vlastní péče. Tato forma práce se jeví jako nejúčinnější, kdy odsouzeným je prezentován skutečný příběh, skutečnou osobou, která ve výkonu trestu prožívala to samé, izolaci, odloučení od dětí a rodiny a tiše spřádala plány, jak po výkonu trestu vše napraví. Byl to názorný příklad, že to jde, a jak přiznala šťastná matka, šlo o náročný běh na dlouhou trať. Představa návratu dětí matce byl tím hnacím motorem.

Závěr letošního roku byl po odsouzené, účastnice kurzu, trochu jiný, než běžné dny ve vězení. Zakončení kurzu se neslo v předvánočním mikulášském duchu. Odsouzené matky si pro své ratolesti připravily mikulášskou nadílku a nechyběly pohádkové postavy. Odpoledne plné her, soutěží a vystoupení všem připomnělo blížící se nejkrásnější svátky roku, kdy rodiny by měly být pohromadě. Dejme prostor odsouzeným ženám, matkám, které se bezprostředně podělily o dojmy. Setkání s dětmi je pro nás něco nepředstavitelného a plné emocí. Je to úplně něco jiného než to co prožíváme u běžných návštěv. Díky věznici a spolku Za branou za krásné odpoledne.

„Kurz zvyšování rodičovských kompetencí“ se stal minulostí a popřejme všem účastnicím šťastné setkání po výkonu trestu se svými potomky.

eko

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.