Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Nové Sedlo 7.října (VSČR) Vloženou investici do zlepšení pracovního prostředí oceňují pracovníci výkonu trestu ve Věznici Nové Sedlo.

V měsíci dubnu stavební četa v počtu  šesti   odsouzených pod odborným vedením pedagoga volného času, který vedle odbornosti pedagoga je i stavebním technikem pro pozemní stavby se pustili do práce. Rukodělný kroužek dle projektové dokumentace vybudoval za několik měsíců nové sociální zázemí pro muže a ženy. Zastaralé sociální zařízení volalo delší doby po rekonstrukci, ale v tomto případě rekonstrukce stávajícího by nic neřešila. Proto v první fázi muselo dojít k nekompromisní demolici, odstranění starých zděných konstrukcí včetně rozvodů vody, elektřiny a kanalizace. Což trošku zkomplikovalo život pracovníkům výkonu trestu, ale představa, že jdou do lepšího, rychle dala zapomenout na částečné útrapy. Po šesti měsících zaměstnanci mají nejen nové sociální zařízení, sprchy, umývárny, kuchyňku, ale i prostory pro úklid. Rovněž přístupové chodby zaznamenaly změny, nové podhledy, kvalitní osvětlení . Orientační náklady byly vyčísleny na více než milion korun. Téměř o jednu třetinu byly svépomocnou prací poníženy oproti stavu, kdyby dílo provedla dodavatelská firma. Na tyto stavební úpravy  bylo řádné stavební povolení vydané Ministerstvem spravedlnosti. Termín dokončení byl stanoven na konec října 2021 a rekonstrukce k užívání byla předána o měsíc dříve.

Ve Věznici Nové Sedlo odborné zacházení není již dávno jen zacházením v teoretické rovině, ale plně využívá potenciálu odsouzených. Celá řada odsouzených přicházejí do výkonu trestu z občanského života odborně připravena a vhodným začleněním do pracovní činnosti dostávají prostor pro využití svých znalostí a zkušeností uvnitř věznice. Další získávají znalosti a zkušenosti, které využijí po výkonu trestu na trhu práce. Začleňování odsouzených, kteří především z bezpečnostních důvodů nemohou pracovat mimo věznici se snaží věznice o začlenění do různých kroužků v rámci programu zacházení uvnitř věznice. Dobrým příkladem jsou aktivity, které se zaměřují na práci odsouzených v oboru stavebních prací, práce se dřevem, ale i zahradnické práce. Odsouzení, kteří již dlouhodobě procházejí, především praktickou přípravou pod zkušeným vedením, opravdu nemusejí mít strach z trhu práce. Posilování vědomí u lidí, kteří se dostali do rozporu se zákonem, že jejich práce je ceněna a bude vyhledávána přispěje k novému nalezení místa ve společnosti.

Proto dejme prostor odsouzeným, samotní aktéři, jak to viděli oni. Takovou zakázku jsme ještě nikdy neměli. Bylo to něco fantastické. Nejdříve ta totální destrukce, všechno to bylo doslova rozbombardované, hrůza, ale potom to dostávalo podobu. V partě jsme měli zastoupení zedníka, obkladače, malíře, instalatéra a další profese. Byla to docela dobrá souhra řemesel a hlavně pod vedením pana Steňka jsme se neustále učili, je to fantastický člověk, umí to s námi. Když jsme viděli ve finále co jsme vytvořili, byli jsme na sebe pyšní, je to dobrý pocit. Takové sociální zařízení, které jsme bourali musíme přiznat, že na oddíle jsme měli větší „komfort“. Docela bylo milé, poděkování pracovníků výkonu trestu. Jsme „gauneři“, ale díky věznici, že nám dala příležitost. A co odborný „stavební dozor“ Peter  Steňko? Jsou to kluci se svojí historií, ale pokusme se všichni a učme odsouzené žít obyčejný život a buďme jim dobrým příkladem.

eko

 

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.