Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Nové Sedlo 9.dubna (VSČR) Věznice Nové Sedlo naplňuje Memorandum o spolupráci při zajišťování rekvalifikací odsouzených po dobu výkonu trestu odnětí svobody.

V měsíci dubnu věznice ve spolupráci s Úřadem práce v Lounech realizovala týdenní rekvalifikační kurz odsouzených na obsluhu vysokozdvižného vozíku. Deset odsouzených pod odborným vedením se připravovalo k závěrečné teoretické a praktické zkoušce. Odsouzené čekal opravdu nabitý program. Zvládnout pravidla provozu na pozemních komunikacích, základní teoretickou obsluhu, základy údržby, bezpečnost práce, předcházení mimořádných událostí, metody řešení nehod a zejména úrazu, nauku o provozu, provozní pravidla pracoviště a ještě více, to všechno odsouzení museli zvládnout, než usedli za volant vysokozdvižného vozíku. Jízda mezi kužely, vykládání , nakládání a překládání různých typů břemen.  Byl to náročný týden, plný naprostého soustředění a přesného plnění úkolů . Závěrečný den již šlo opravdu do tuhého. Zkoušky nebyly opravdu procházkou „rajských sadem“. Jestli odsouzení v rámci teoretické a praktické výuky mohli spoléhat na pomoc lektorů, při závěrečné zkoušce každý jel sám za sebe. Zkušební komisař bedlivě sledoval výkony jednotlivých odsouzených a nezůstalo jen u praktické zkoušky. Komisař nezapomněl, ani na teoretické znalosti, které s praktickou zkouškou opravňovaly k získání toho nejcennějšího, oprávnění k obsluze vysokozdvižného vozíků v rámci EU.

A jak to prožívali odsouzení? Myslel jsem si, že když mám řidičák na auto, tak to bude „brnkačka“. Lektor mě velmi brzo uzemnil a začal jsem makat. Ještě neoschl podpis komisaře na certifikátu a další absolvent přiznává, že takový týden ještě nezažil, ale stálo to za to. Budu po výkonu trestu usilovat najít si práci ve skladu a s oprávněním na vysokozdvih  se mi otvírá další možnosti. Dík věznici, že mi dala šanci.

A jak hodnotí práci s odsouzenými lektor Jiří Poláček? Mohu konstatovat, že pánové odvedli kus poctivé práce. Byl vidět zájem, i když někteří si mysleli, že teoretická příprava je zbytečná. Velmi rychle pochopili, že teorie a praxe jsou nedílné součásti jejich přípravy. Chtěl bych touto cestou poděkovat vedení věznice za perfektně odvedenou práci při přípravě a průběhu rekvalifikačního kurzu.

eko

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X