Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Nové Sedlo 3.února (VSČR) Život v klidu, jistotě a v souladu s řádem života si vybral odsouzený z Věznice Nové Sedlo.

Dlouhodobá spolupráce kaplana Romana Roky s odsouzenými přináší  na cestě uvědomění si dosavadního způsobu života posun k pochopení skutečných hodnot života. Přijetím víry, i člověk spočívající na pomyslném okraji společnosti, se stává členem veliké duchovní rodiny, což dalece přesahuje pochopení reality života a životní cesty nejenom odsouzeného, ale každého člověka.  A zároveň jasně zjednodušuje a srozumitelně dává na vědomí, jak se dá žít v poklidu každého dne. Do velké duchovní rodiny se křtem zařadil i odsouzený z Nového Sedla. Tato významná akce duchovní služby nemohla proběhnout jinde než v prostorách vězeňské kaple, mající podobu rotundy. Již samotné prostory vedou odsouzeného k životnímu probuzení. I možnému následnému přijetí víry. A v takovém prostoru se význam práce s odsouzenými ještě znásobuje. Byť kolikrát ani neví co způsobuje onen pocit lehkosti bytí. Jak říká kaplan Roka. Je to prostor sakrální půdy a mnohdy skutečně stačí jen v takovém prostoru být a rozjímat.

Závěrem dejme prostor tomu nepovolanějšímu, aby se podělil co všechno předchází křtu odsouzeného. To jsou slova kaplana věznice.

Většinou to začíná jednoduchým požadavkem odsouzeného setkat se s kaplanem. Při soustavné práci s odsouzeným v pravidelných týdenních setkávání dochází k postupnému uvědomování si a následného přijímání odpovědnosti za spáchané skutky, které pak jednoznačně vedou odsouzeného k trestu odnětí svobody. Uznání trestné činnosti je tak prvním předpokladem. V tom se pak odsouzený mnohem jednodušeji otevírá biblické zvěsti o záchraně duše, následování víry a přijetí duchovních hodnot do vlastního života. Křest je vyústěním snah po nápravě a jiného způsobu života tohoto odsouzeného, kde na prvním místě, z křesťanského pohledu, stojí biblický Kristus.

Nemalou měrou se tak skromný, trpělivý kaplan Roman Roka podílí na nápravě a změně života mnohých odsouzených.

eko

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.