Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

NOVÉ SEDLO 2.dubna (VS ČR) První běh čtyřměsíčního kurzu dřevovýroba se úspěšně blíží ke svému závěru a úroveň získaných znalostí u některých odsouzených je opravdu vysoká, což potvrzují i finální výrobky odsouzených. Rozbíhá se odborná příprava v oboru kovu, kde opět deset odsouzených dostalo příležitost dokázat, jak vážně berou přípravu pro život po výkonu trestu. Odborné kurzy, které umožní odsouzenému vidět výsledky své práce a kdy je nucen si osvojit popř. oprášit pracovní návyky, jsou částečnou zárukou, že odsouzený bude mít šanci po VTOS zařadit se zpět do společnosti. Na odsouzené čekaly nově zařízené prostory pro teoretickou i praktickou výuku kovo, které byly vybaveny stroji a zařízením z finančních prostředků Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost. Nově otevřená dílna a její zázemí dala možnost smysluplného využití objektu pro který věznice hledala několik let využití. Položila jsem několik otázek jednomu z nejšikovnějších odsouzených.

Čím vás oslovil Komplexní reintegrační program pro osoby opouštějící prostředí Věznice Nové Sedlo?Na tomto programu mě zaujaly dva momenty a to získání odborné průpravy při zpracování dřeva a možnost ve spolupráci s Centrem podpory podnikání a Hospodářskou komorou najít uplatnění na trhu práce po VT.

Stojíte na samém závěru kurzu, čekají vás závěrečné zkoušky, co vám kurz dal?Jsem vyučený opravář zemědělských strojů a práce se dřevem mě velmi zaujala, dá se říci, že jsem musel i dost na sobě zapracovat, abych zvládl samostatně i nejnáročnější postupy o čemž vypovídají mé finální výrobky , s kterými se budu prezentovat na výstavě v Polsku a na zámku Červený Hrádek. Ze závěrečných zkoušek nemám strach, protože s pomocí mistrů odborného výcviku jsem dobře připraven. Rovněž se rozběhla spolupráce s CPPP a Hospodářskou komorou a mám již příslib zaměstnání po VT. Rád bych využil ještě zúčastnit se kurzu v oboru kovo a udělat si svářečský průkaz. Jsem si vědom, že další teoretické a praktické zkušenosti mi umožní vylepšit si pozici na trhu práce.

Mgr.Eva Koreneková,CSc.

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X