Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Nové Sedlo 30.června (VSČR). Přísloví Kdo rychle dává, dvakrát dává. Bylo odpovědí Věznice Nové Sedlo, pobočky Drahonice na ničivý přírodní živel, který se prohnal obcí Stebno, která leží vzdušnou čárou 6,5 km od objektu Drahonice.

V pátek 26.června pracovníci věznice se dozvěděli z médií, jak příroda ničivou silou se podepsala na obci Stebno. Nebyla to jen otázka blízkosti obce od Drahonic, ale především v obci žije několik zaměstnanců a příslušníků ženské věznice. Proto dejme slovo zástupci vedoucího výkonu trestu v Drahonicích Michalu Charvátovi, aby se podělil čím věznice žila. Samozřejmě, že tato zpráva nás nenechala v klidu. Téměř okamžitě vyvstala otázka, jak rychle a účinně  pomoci obci  a začal doslova kolotoč. Přibližte prosím co následovalo. Sled událostí byl doslova překotný. Získat souhlas ředitele věznice k zamyšlené akci Miroslava Špalka,  kontaktovat  starostu Kryr pana Brdu. Ještě ten den jsem navštívil postiženou obec a na místě dohodl konkrétní pomoc. Během soboty se speciálním pedagogem jsme vytipovali vhodné odsouzené a vychovatelka zpracovala návrhy na povolení k opuštění věznice se zaměstnancem. V pondělí ráno zasedla v objektu Drahonice odborná komise, která předložené návrhy posoudila a doporučila řediteli ke schválení. A téhož dne v devět hodin odjelo deset odsouzených směr obec Stebno. Jak dlouho plánujete pomoc obci? Zatím odsouzené ženy budou pomáhat do konce týdne. Potom s vedením obce posoudíme, zda bude pomoc prodloužena. Jak odsouzené ženy zareagovaly na celou situaci. V tomto ohledu máme docela vnímavé odsouzené k neštěstí. Do  akce takového charakteru jdou  po prvé, ale máme bohaté zkušenosti, že naším ženám nejsou lhostejné různé charitativní akce např. pro zdravotně postižené děti, kdy mohou pomoci. Jaká je spolupráce s obcí ? Za sebe mohu říci velmi dobrá a za nás, jako věznici se snažíme ulehčit panu starostovi práci již například tím, že dovážíme z věznice stravu odsouzeným ženám přímo na pracoviště.

Co dodat závěrem. Rychlost pomoci hraje v takové situaci velkou roli a nejúčinnější pomoc bývá ta pohotová, proto velký dík odsouzeným ženám do Drahonic.

eko

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.