Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Nové Sedlo 29.dubna (VSČR) Věznice Nové Sedlo společně s Úřadem práce v Lounech využívá nástroje a opatření aktivní politiky zaměstnanosti při zajišťování rekvalifikace odsouzených po dobu výkonu trestu odnětí svobody a zaměstnávání osob po skončení výkonu trestu.

 Memorandum o spolupráci mezi Vězeňskou službou ČR a Úřadem práce ČR věznice naplňuje dalším rekvalifikačním kurzem odsouzených na obsluhu vysokozdvižného vozíku. Dvanáct odsouzených pod odborným vedením se zúčastnilo týdenního kurzu. Odsouzení usedli do školních lavic a tři dny se intenzivně připravovali k závěrečné teoretické zkoušce. Zatím to byla pouze teorie obsluhy vozíku, bezpečnosti práce, předcházení mimořádných událostí, metody řešení nehod a zejména úrazů, provozní pravidla a nauka o provozu. Při závěrečné zkoušce na odsouzené čekal test a žádné opisování. Každý jel sám za sebe. Dá se říci, že lektoři odvedli maximum a odsouzení zúročili nabyté znalosti. A jaký byl bezprostřední pocit odsouzených? Do vyhodnocení testů jsme byli trošku nervózní, protože řešit křižovatky, když nejsme řidiči , nebylo vůbec lehké. Některé otázky byly zákeřné, troška nepozornosti při čtení a mohla být chyba. Musíme připustit, že i chybička se vloudila, ale vše bylo  v normě. Kladně hodnotíme, že lektor hned drobné zaváhání znovu probral a objasnil. První etapu jsme zvládli. Další tři dny se odsouzení připravovali k praktické zkoušce. A byl to opravdu nabitý program. Usednou za volat vysokozdvihu, zvláště pro  „neřidiče“ bylo náročné. Nejistota, vozík v pohybu, hrozivě trčící vidlice. Takové byly začátky. A jak to viděli opět odsouzení. Nevěřil jsem, že po třech dnech zvládnu  jízdu mezi kužely, že budu přemisťovat na vidlích přepravky a zvládnout přesné zacouvání do pomyslné garáže jsem bral, jako nemožnost. Měli jsme z toho „vítr“. Lektor vyžadoval přesné plnění úkolů, nepřipouštěl žádné „frajeřinky“ nebo nesplnění pokynů. Mnozí jsme pocítili, že tady jdou srandičky stranou. Byly to tři dny plné soustředění a makání. Všechno se hodilo, protože zkušební komisař při závěrečné praktické zkoušce hodnotil naše praktické zkušenosti, ale nezapomněl ani na znalosti z teorie. Je nám líto, že všechno končí, byl to týden smysluplné páce, kdy jsme všichni šli za určitým cílem. A jak hodnotí  znalosti a praktickou zručnost lektor a zkušební komisař Jiří Poláček. Hoši mě překvapili,  při testech ze začátku působili vlažně, ale to bylo pouze zdání, fakt byli dobří. Praktická příprava byla úplně o něčem jiném, tam se jen potvrdilo, chlap a technika má většinou k sobě blízko. Všech dvanáct odsouzených uspělo a převzalo průkaz k obsluze vysokozdvižného vozíku. Chtěl bych touto cestou poděkovat vedení věznice za perfektní organizaci a průběhu celého rekvalifikačního kurzu, jelikož tady nejsem poprvé mohu hodnotit. Všichni, kdo jsme se podíleli na přípravě vašich odsouzených, rádi jezdíme do Nového Sedla. Děkujeme.

 Rekvalifikační kurz se stal  minulostí, na průkaze oschl podpis zkušebního komisaře a co dodat. Dvanáct odsouzených dostalo druhou šanci, nová odborná způsobilost otvírá cestu na trh práce a záleží pouze na nich, jak uchopí tuto příležitost.  A jestli to byla účinná pomoc k lehčímu návratu do běžného života a zařazení do aktivního procesu, ukáže blízká budoucnost.

eko

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X