Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Nové Sedlo 13.května (VSČR) Žádná pomoc, ochota a vlídnost nemá být jednostranná.

Dne 30.4.2023 se konal v Praze koncert Slovenské hudební skupiny Kollárovci. Jde o uskupení mladých, talentovaných hudebníků, kteří hrají původní slovenské lidové písně v novém, modernějším stylu a také vlastní tvorbu. Před koncertem samotným jsem byl pozván do zákulisí, kde na mě čekali všichni hudebníci. Primášovi skupiny, Tomášovi Kollárovi, jsem předal krásné housle, které vyrobili odsouzení z Věznice Odolov pod vedením skvělých „mistrů“ Pavla Staňka a jeho kolegy. Chlapci byli překvapení, co odsouzení dokáží vyrobit vlastníma rukama a s jakou precizností. Originální housle sklidily velký úspěch a budou využity při natáčení některého z připravovaných videoklipů skupiny.

Celé to má ale hlubší podtext. Můj syn Míša se narodil před sedmi lety s genetickou vadou – achondroplazií, dříve známo pod názvy nanismus nebo liliput. Na Slovensku má Míša kamaráda Filípka Kalku, který má stejnou genetickou vadu. Filípek je o pár měsíců starší než Míša. Filípkovi jeho babička „vysnila“ setkání s jeho oblíbenými Kollárovci a to ve známém televizním pořadu Vilka Rozbořila – Modré z nebe, kde se Filípek s Kollárovci objevil a zazpíval. Chlapci vzali Filípka nadšeně mezi sebe, pravidelně jej navštěvují doma a na koncertě ho pasovali na Gorala. Zde s nimi zazpíval i několik písniček. Nyní se učí na harmoniku, kterou dostal v televizním pořadu a bude s Kollárovci o prázdninách vystupovat na jejich koncertech.  

Žádná pomoc, ochota a vlídnost nemá být jednostranná, a tak mě napadlo toto celé uskutečnit. Závěrem bych chtěl poděkovat za podporu řediteli Věznice Odolov  Danielu Vinklerovi, dlouholetému kolegovi.

Michal Charvát, VOVT, Věznice Nové Sedlo, objekt Drahonice

 

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.