Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

NOVÉ SEDLO 20.října (VSČR) - Ani adopce nemusí pro biologickou matku znamenat ztrátu vlastního dítěte navždy. V září se ve věznici Drahonice uskutečnila neobvyklá a nečekaná návštěva u jedné z odsouzených žen.

Odsouzená Barbara měla v mládí docela pohnutý osud, kdy se v pubertálním věku neuměla vyrovnat s úmrtím matky a postupně se vydala na kriminální dráhu doprovázenou užíváním drog. V té době také otěhotněla, ale kvůli vlastním existenčním problémům se o narozenou holčičku nemohla a ani neuměla postarat. Dcera Tereza tedy zůstala v kojeneckém ústavu a následně byla dána k adopci. Dostala se do dobré rodiny, která z ní vychovala mladou slečnu s mnoha zájmy, včetně zájmu o svoji minulost.

Tereza se dozvěděla, že je adoptovaná a projevila zájem poznat své biologické rodiče a dozvědět se informace, proč se biologičtí rodiče nemohli o ni postarat. Společně se svými adoptivními rodiči oslovila spolek SEFAM, který jí pomohl vyhledat biologické rodiče. Díky tomu zjistila, že její biologickou matkou je Barbara, která nyní vykonává trest odnětí svobody v objektu Drahonice. I přes tento fakt projevila zájem se se svou biologickou matkou setkat.

Nejprve se tedy uskutečnil kontakt mezi sociální pracovnicí spolku SEFAM se sociálním pracovníkem věznice a následně i s odsouzenou Barbarou. Následně se pak konalo asistované setkání mezi adoptivní matkou a biologickou matkou Barbarou s cílem přípravy setkání Terezy s Barbarou. Na začátku září Tereza při asistované návštěvě ve věznici prvně poznala svoji biologickou matku. Návštěva byla realizována v mimořádném termínu, aby byl dán prostor nejen pro emoce, ale i vysvětlení a pochopení důvodů, pro které se Barbara v minulosti Terezky vzdala. Došlo i na zjištění společných zájmů a způsobů prožívání emocí, probraly se zážitky z dětství a informace o biologické rodině Terezy. Výsledkem setkání bylo dojednání pokračování v kontaktu mezi Terezou a Barbarou, další společnou návštěvu již mají naplánovanou. Zprostředkování kontaktu mezi Terezou a Barbarou bylo velmi zajímavé i pro personál věznice, neboť k takovému setkání často nedochází.

eko

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.