Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Nové Sedlo 7.prosince (VSČR) Pár slov vězeňského kaplana.

Každý rok se to opakuje, každý rok je to stejné, každý rok se na to ale pořád stejně těšíme. Opakující se koloběh událostí, který nám nikdy nezevšední a vždy ho prožíváme ve stejných emocích, předně radostných. A pořád také platí, že jsou to svátky křesťanské a svátečního ducha do této doby roku nám vždy přináší ono vzácné poselství o narození Páně.

…je to duchovní zaměření našeho života, které dává hodnotu a zcela jiný rozměr pohledu na pozemské bytí, pokud se otevřeme této přirozenosti, která spoluvytváří náš čas v tomto prostoru.

…vychutnejme si každé ráno ten šálek dobré kávy, čaje, kus té buchty nebo koláče, obyčejný rohlík. Nebo jen toho radostného okamžiku nového dne. To vše jen v prosté víře, že vše je v našem životě možné. Nebo aspoň ledacos. Nebo aspoň něco. Vše nám pak dává naději, že to zase bude dobré. Nebo že bude dobře. Nebo si uvědomíme, že je dobře. A předně doba adventu k tomu uvědomění může dobře posloužit. Doba krásné atmosféry, před tím velkým večerem svátečním – Štědrým.  

..pokud vytvořím hodnotné prostředí sám v sobě a změním svůj vlastní vnitřní stav, pak mohu změnit běh dějin, mít vliv na změnu prostoru, předně v sobě samém a tak mít vliv na změnu všeho toho co je kolem nás. Může se to zdát neuvěřitelné, ale my tak fungujeme, lidský mozek dokáže vytvořit chemické prostředí mající hluboký vliv na změny, po kterých člověk touží, každý z nás to může zakoušet sám na sobě. Víra je ,,chemická substance“ , která díky složení různých prvků vytvoří reakci, při které můžeme sledovat výsledek experimentu jež věky vyzrál, v moc měnící vše kolem nás k našemu prospěchu. Tady čteme sice jen slova, ale pustit si do života element víry, záhy poznáme nezastavitelný vývoj tohoto procesu a hlavně krásných proměn v nás.

Pořád platí, že pár slov může mít mnohem větší sílu či vliv než dlouhé odstavce textu. A tak věříme, že pár slov od nás, z Nového Sedla vězení, třeba někoho potěší a třeba radost do onoho dne života přinese nebo třeba přijetím víry i život změní.

Roman Roka, kaplan

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.