Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

NOVÉ SEDLO 8.června (VSČR) Svatý týden, lehká nervozita a šlo se do finále, kde na odsouzené z Věznice Nové Sedlo čekala zkušební komise, aby prověřila teoretické a praktické znalosti z oboru Provozní služby.

Osm odsouzených Středního odborného učiliště Vinařice, pobočka Nové Sedlo v měsíci červnu předstoupilo před zkušební komisi, aby udělali závěrečnou tečku za dvouletým studijních oborem. Nechme zavzpomínat čerstvé absolventy ještě s teplým výučním listem na poslední dva roky „ Jsme rádi, že to máme všichni za sebou. Utvořili jsme dobrou partu a sedli jsme si i lidsky i když učitelé to neměli s námi lehké. S nadšením jsme navštěvovali odborný výcvik, který se skládal z okruhu šití, praní a žehlení, vaření a úklid. Samozřejmě nejvíce nás bavila příprava jídel. Jsme přesvědčeni, že po výkonu trestu mile překvapíme své blízké. Především rodina byla pro nás  hnacím motorem, dokázat, že jsme se snažili pro svou nápravu něco udělat. S velkou nedůvěrou jsme přistupovali k takovým disciplínám, jako bylo praní a žehlení společně s úklidem. V komorním prostředí učeben jsme zvládli žehlení i praní. A zásluhou pedagogů jsme měli možnost prostřednictvím videí se seznámit s provozem velkokapacitních prádelen a žehlíren na venkovních pracovištích. Jsme rádi, že učitelé odborného výcviku si vždy našli čas na objasnění postupů například při hledání zaměstnání po výkonu trestu, jak vycházet se svými spolupracovníky a správně plnit své pracovní povinnosti. A  nyní k tomu složitějšímu k výuce všeobecných předmětů, tam někteří z nás měli přímo „výkladní skříně“ pravopis, diktáty a slohová cvičení byla důkazem toho, že základní škola moc nezafungovala a obešla velkým obloukem. Lépe jsme obstáli v literatuře, nejsme znalci Shakespeara nebo Čapka, ale soudobá krimi byla ceněna. A co dodat závěrem, chtěli bychom poděkovat všem pracovníkům středního odborného učiliště za trpělivost a vedení věznice za krásné zrekonstruované prostory ve kterých se učiliště nachází.“

A jak budou učitelé vzpomínat na absolventy. „Byla to skvělá parta, která se chtěla něco naučit. Bohužel situace kolem Covid-19 zasáhla i do průběhu letošních závěrečných zkoušek. Součástí závěrečných zkoušek nebyla písemná část, ale myslíme si, že by ji naši žáci zvládli s přehledem. Byli jsme oprávněně pyšní, jak se nám podařilo připravit žáky, protože ne každý může vykonávat práci pedagoga v tomto prostředí. Již samotný průběh praktické zkoušky nenechal nikoho na pochybách, že v jednoduchosti je krása. Všichni žáci z ročníku nastoupili v bílých uniformách, zástěrách a kuchařských lodičkách, které jim vlastnoručně ušili spolužáci z oboru Textilní výroby. V tento moment jsme všichni byli přesvědčeni, že máme před sebou partu, která svoji šanci nepustí z rukou. Vylosování otázky byla pouhá formalita.  Žáci ve skupině si rozdělili role,  určili kuchaře, číšníka a pomocné kuchaře. Připravili si suroviny, prostřeli tabuli, připravili a graficky upravili menu a pustili se do vaření. Žák, který se situoval do role číšníka usadil komisi  k prostřenému stolu. A co se podávalo smažený kuřecí řízek s bramborovým salátem a dezert perník. Takto odvedená práce musela být ohodnocena na výbornou. Po svatém týdnu již žáky čekala vyzdobená třída a následovala ústní zkouška. Leckteří absolvovali své zkoušky z dospělosti poprvé v životě. Po závěrečné poradě komise konstatovala,  že šlo o výborný ročník a všichni žáci byli velmi dobře připraveni“.

Vzdělávání odsouzených v prostředí věznice je součástí programu zacházení. Tento nelehký úkol vyžaduje empatii, trpělivost, ale i důslednost. Každou hodinu připravit zajímavou a pestrou, aby žáky bavila a navštěvovali ji rádi. Výuční list v oboru dává odsouzenému větší šanci uplatnit se na trhu práce a zařadit se zpět do společnosti. A že resocializace odsouzeného není jen prázdné slovo vědí všichni co se snaží ve Věznici Nové Sedlo o reintegraci. Vždyť  slušné chování a běžně používaná „kouzelná slůvka“ děkuji, prosím, dobrý den, na shledanou marně hledají ve slovníku často odsouzení. To již neplatí o naší osmičce odsouzených, kteří úspěšně absolvovali učební obor a do „civilu“ si odnáší z věznice výuční list.

eko

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X