Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

MÍROV 1. března (VS ČR) - Další věznicí, s níž OIKIA - v řečtině „DOMOV“ (www.oikia.cz) zahájila spolupráci, je středomoravský Mírov.

Původně gotický hrad je snad nejstarším sloužícím vězením na světě. I když oficiálně byl gotický hrad z 12. století rakousko-uherským vězením od roku 1858, fungoval pro detenci nehodných biskupských služebníků už od 14. století. Jako první zajišťoval od počátku 90. let 20. století výkon trestu odnětí svobody na doživotí.

Dnes je na Mírově ubytováno přibližně 450 odsouzených ve věznici se zvýšenou ostrahou a ostrahou. Provozuje mimo jiné Specializovaný oddíl pro výkon trestu odsouzených s poruchami duševními a poruchami chování nebo Oddíl se zesíleným stavebně technickým zabezpečením pro výkon trestu velmi nebezpečných odsouzených. To mimořádně zvyšuje nároky na strážné, dozorce a také odborný personál.

Klienti OIKIA, tedy odsouzení k výjimečným a doživotním trestům odnětí svobody, tvoří poměrně velkou část mírovského osazenstva. Při rozhovoru s jedním doživotně odsouzeným vězněm, přesněji Jaroslavem Hejnou, zástupce OIKIA překvapilo, že by tito odsouzení spolupráci nejraději realizovali z Mírova. V rozhovoru se dozvěděli hlavní důvod. Je jím pracovní zařazení na zajímavých pracovištích, přístup odborného personálu, a také možnost absolvovat některý ze standardizovaných programů zacházení.

Na pracovní schůzce s ředitelem Věznice Mírov Alešem Friedlem, jeho první zástupkyní Miroslavou Bezděkovou a speciálním pedagogem a tiskovým mluvčím věznice Františkem Richterem byly dne 27. 2. 2024 domluveny podmínky spolupráce. OIKIA bude zpočátku zhruba jedenkrát měsíčně konat sociálně-terapeutické programy pro vybranou skupinu odsouzených k výjimečným a doživotním trestům, a také poskytovat individuální psychoterapeutickou podporu. Současně se společně pokusí prohloubit i kooperaci se šumperským střediskem Probační a mediační služby ČR.

A jak závěrem zhodnotil pracovní schůzku sám předseda OIKIA Václav Mitáš?

„Mírovská věznice je známá svou vstřícností ke spolupráci s neziskovými organizacemi, a také individuálním přístupem ke klientům. Aktuální atmosféra nás přesto velmi příjemně překvapila. Sám jsem na Mírově kratičce působil a místopředsedkyně Renata Balcarová jej v roli předsedkyně Vězeňské duchovenské péče navštívila nesčetněkrát. A pokud se atmosféra věznice v něčem změnila, tak jen k lepšímu. Máme radost, že jsme na Mírově pro naši práci našli více než pochopení. Domluvili jsme se na konkrétních podmínkách i prostorech, kde budeme moci realizovat naše aktivity a cítili jsme se přátelsky přijatí“.

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X