Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

MÍROV 18. března (VS ČR) - Tento týden proběhl ve Věznici Mírov pravidelný společný výcvik služebních psů.

Cvičila se poslušnost a zadržení pachatele. Tato disciplína se cvičí pro zákrok v celách a jejím cílem je zneškodnění výtržnosti vězněné osoby tak, aby nedošlo ke kousnutí pachatele psem.

Důležitou součástí výcviku je nácvik vyhledání omamných a psychotropních látek (OPL). Mladí služební psi se učí za pomoci psovoda specialisty tzv. vtiskávání látek, díky kterému se učí rozpoznat pach tak, aby mohl být použit právě při vyhledávání OPL ve věznici.

Výcviky služebních psů probíhají nejen v prostorách věznice a výcvikovém středisku VS ČR, ale také ve spolupráci s ostatními bezpečnostními složkami státu (zejména nácvik vyhledávání OPL).

Práce příslušníka – psovoda se služebním psem je nezastupitelnou součástí zajištění bezpečnosti ve věznici. Je časově náročná, ze strany psovoda je potřeba obrnit se trpělivostí, a především obětovat svým čtyřnohým parťákům i čas z osobního volna. Každý úspěšný záchyt či zákrok je následně důkazem jejich dobré práce. Práce psovodů je prezentována i veřejnosti na různých akcích formou ukázek.

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.