Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

MÍROV 10. října (VS ČR) - I v letošním roce se uskutečnila literární soutěž Za branou 2022, která byla určena pro vězněné autory a autorky

Žánrem byly pohádky, sci-fi, drama, poezie a komedie. Maximální rozsah díla byly 3 strany formátu A4. Porotci soutěže byli Tereza Brdečková, Michal Horáček a Jan Frank.

Krásné 2. místo ve III. ročníku této Literární soutěži Za branou 2022 získal z Věznice Mírov odsouzený Marek Teplý se svojí povídkou Kontrola.

Dne 7. 10. 2022 bylo předáno tomuto odsouzenému ocenění za dané umístění, a to diplom a kredit na telefonní volání v hodnotě 400 Kč. Předání se osobně zúčastnili členové poroty Michal Horáček (spisovatel, esejista, novinář, textař, básník, producent a vystudovaný antropolog) a Jan Frank (předseda OS Za branou, z.s.).

Literární soutěž pro vězněné autory vznikla jako nápad spolku Za branou v létě 2020. Myšlenka se zrodila v období, kdy byly české věznice kvůli pandemii uzamčené ještě více než obvykle. Vězni neměli návštěvy, nechodili do práce, neviděli své děti, vztah s veřejností byl přerušen. A ukázalo se, že mezi českými vězni existuje hlad po vyjádření: v roce 2020 díla do soutěže zaslalo 120 autorů, v roce 2021 to bylo 150 a v letošním roce obdržel spolek Za branou díla od 110 autorů, kdy 25 z nich bylo publikováno na webu rodinyveznu.cz.

 

V rámci návštěvy Michala Horáčka a Jana Franka proběhlo i setkání s odsouzeným Lukášem Humbrichem, knihovníkem vězeňské knihovny. Jednání se zúčastnil i garant knihovny speciální pedagog věznice Libor Jurásek. Setkání proběhlo v přátelské atmosféře a pokračovalo na již navázanou komunikaci, kdy tématem byla možnost přepisování textů, přesněji rukopisů odsouzených z určených věznic. Dále se jednalo o možnost navázání spolupráce k vydání vlastních textů odsouzeného Humbricha vybraným nakladatelstvím.

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.