Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

MÍROV 6. října (VS ČR) - Spolupráce mezi závodem Siemens Mohelnice a Věznicí Mírov začala ve 2. polovině 20. století výrobou statorů.

Odsouzení jezdili do závodu a ve vyčleněném a hlídaném prostoru pracovali přímo v areálu firmy. V té době byla ve Věznici Mírov jiná skladba odsouzených – byly jim uloženy mírné tresty, takže taková forma spolupráce byla možná. Po změně typu věznice se veškeré pracovní aktivity provádějí pouze v areálu bývalého hradu.

V současné době pro nás mírovští odsouzení zajišťují vkládání a dokompletaci statorů, především velkých osových výšek. Pracuje pro nás asi 130 vězňů, kteří ročně vyrobí na 80 tisíc statorů při výkonu asi 400–500 kusů za den. Rekordní počet statorů vyrobili odsouzení v srpnu letošního roku, kdy za jeden den vyrobili 578 kusů.

Kooperaci s Mírovem postupně rozšiřujeme. Odsouzení pracují na apretaci odlitků, kde dokážou zajistit asi tisíc kusů koster za den. V loňském roce jsme zahájili spolupráci na pomocných pracích pro montáže. Jedná se o lepení štítků, šroubení zátek, rozebírání zmetků a podobně, což je práce pro zhruba deset odsouzených s pracovním omezením.

Pracoviště ve Věznici Mírov jsou dobře vybavená, splňují standardy naší firmy a jsou každý rok auditovaná našimi auditory. „Spolupráce s Věznicí Mírov pro nás znamená dlouhodobé partnerství, kterého si velmi vážíme,“ říká ředitel závodu Vladimír Štěpán. „Za dobu spolupráce se pro nás stala Věznice Mírov stabilním stavebním kamenem zejména v oblasti větších osových výšek. Velmi oceňuji ochotu a flexibilitu vedení Věznice Mírov hledat cesty, jak nás podpořit v době nárůstů i poklesů zakázek. Můžeme se spolehnout na to, že naše spolupráce funguje na bázi maximální podpory, kdykoliv je to možné. Za to rozhodně patří velké poděkování vedení Věznice Mírov a všem, kteří se na spolupráci s naší firmou podílejí,“ dodává.

 

Zdroj: Elektromotor | Noviny pro zaměstnance odštěpného závodu Elektromotory Mohelnice, 10/2022 (Hana Konečná, Strategický nákup Siemens Mohelnice a Lukáš Buřval, vedoucí Oddělení zaměstnávání vězněných osob Věznice Mírov)

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.