Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

MÍROV 29. září (VS ČR) - Při nedávné dovolené v oblasti Kralického Sněžníku jsem navštívil zajímavou vojenskou památku, a sice dělostřeleckou tvrz Bouda. V rozhovoru s průvodcem Robertem Čadou, který nám podzemí pevnosti představoval, jsem zjistil, že obnova předválečného československého opevnění je jeho koníčkem, a že jinak slouží jako vedoucí oddělení vězeňské stráže Věznice Mírov.

S Robertem Čadou jsem se setkal i při odhalení pamětní desky budovatelů a obránců československého opevnění v prostorách tvrze, a to za účasti Marie Žižkové, dcery armádního generála Ludvíka Krejčího, podle něhož se Bouda nyní jmenuje. Byl jsem překvapen, že příslušník vězeňské služby, který zcela jistě vykovává velmi specifickou a psychicky náročnou činnost, bude mít ještě tolik entuziasmu aktivně vystupovat při propagaci oblasti československých dějin před vypuknutím II. světové války, stejně tak jako působit jako průvodce na dělostřelecké tvrzi Bouda.

„Člověk musí mít v krvi nejenom vztah ke službě ve věznici, ale musí umět i relaxovat, a pro mne je tímto relaxem právě práce na československém opevnění, kamarádství s lidmi, kteří se pevnostem věnují,“ vysvětlil Robert Čada. 

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.