Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

KYNŠPERK NAD OHŘÍ 30. dubna (VS ČR) - V rámci dlouhodobé partnerské spolupráce navštívili zaměstnanci Věznice Kynšperk nad Ohří německé věznice st. Gergen Bayreuth a Hof v Bavorsku. K návštěvě těchto zařízení byla přizvána i Věznice Horní Slavkov, která  velmi ochotně pomáhá při zajištění programu a pro německé kolegy zajišťuje prohlídky tamní věznice.

První zastávka patřila Hofu, který organizačně spadá pod věznici v Bayreuthu. Věznice byla postavena v r. 1973 a v r. 2005 byla zabezpečena po obvodu betonovou zdí včetně vnitřního bezpečnostního oplocení. Kapacita věznice činí 227 odsouzených, v současné době je věznici 206 vězňů s tresty do 2 let. Cizinci tvoří 37%, z toho 11 odsouzených pochází z ČR. V r. 2019 je plánováno rozšíření věznice pro dalších 150 odsouzených žádajících o azyl. V průběhu návštěvy si zaměstnanci prohlédli přijímací cely odsouzených, výstrojní sklad pro vězně, lékařskou vyšetřovnu a správní oddělení.

Ve Věznici St. Georgen - Bayreuth je kapacita pro 899 odsouzených. V současné době je v ní umístěno celkem 930 odsouzených. Čeští zaměstnanci navštívili přijímací cely, lékařskou vyšetřovnu s lůžkovou částí, oddělení pro výkon kázeňských trestů, sportovní areál, stravovací provozy i některá pracoviště - prádelnu, truhlárnu, zahradnictví a statek. Ve vězeňské prádelně je zaměstnáno 35 odsouzených a vyperou zde 5 tun prádla denně. Praní prádla se zajišťuje i pro jiné věznice, nemocnice, hotely, justiční akademie, školy a další. Dřevařská výroba - truhlárna zaměstnává 7 odsouzených. Vyrábí se tu nábytek pro věznici a další státní instituce. Zdejší provozovna zajišťuje také ze dvou třetin produkci dřevěných palet pro velké firmy.

K věznici náleží areál zahradnictví s prodejnou, kde pracuje 20 odsouzených. Zaměstnanci i civilní osoby tady mohou nakoupit sazenice květin a zeleniny i různé druhy výpěstků, např. okurky, pórek, rajská jablka, papriky aj. Ročně je 20 tun vypěstované zeleniny určeno pro vězeňskou kuchyni a 30 tun zeleniny k prodeji. Od loňského července se  zahradnictví zaměřilo i na bio zeleninu.

Konec návštěvy pak patřil prohlídce místního statku, kde se vězni věnují chovu hospodářských zvířat pro potřeby věznice i k prodeji. O 50 krav, 25 prasat a 150 selat pečuje 31 odsouzených, kteří současně obhospodařují 120 hektarů půdy.

Samotné věznice spadají přímo pod ministerstvo, jednotlivé regiony si sami vytváří příslušné právní předpisy. Došlo například ke zrušení balíčků a odsouzení si mohou nakupovat on-line.

Partneři se shodli, že oba vězeňské systémy řeší obdobné každodenní problémy, německé věznice však mají o poznání lepší personální i finanční podmínky.

Věznice Kynšperk nad Ohří uzavřela partnerství s německými věznicemi v říjnu 2002. Během spolupráce se uskutečnila řada výměnných stáží, exkurzí, odborných, sportovních i společenských setkání.

Věra Jirásková, peb

Sdílet článek

Facebook
Platforma X