Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

KYNŠPERK NAD OHŘÍ 1. listopadu (VS ČR) - Věznice Kynšperk nad Ohří nedávno spustila ve své výrobní zóně provoz nového pracoviště firmy PM Industries, s. r. o. Mladá firma zabývající se výrobou kovových konstrukcí a kovodělných výrobků ve svém provozu zaměstnává odsouzené muže, kteří ve věznici prošli svářecím kurzem Ruční stehování elektrickým obloukem v ochraně aktivního plynu tavící se elektrodou, získali patřičné osvědčení a splňují další požadavky k zařazení na toto pracoviště. Teoretická příprava probíhá v učebních prostorech na ubytovně odsouzených, praktická výuka a zkoušky pak na pracovišti firmy PM Industries, s. r. o. (PMI).

Výuku svářecího kurzu zajišťují externí lektoři v rámci projektu VOL Vzdělání  (reg.č. CZ.03.1.48/0.0/0.0/18_090/0012399) společnosti VOLONTÉ CZECH o.p.s. a jejího partnera personální agentury DP WORK, s. r. o. , financovaného z ESF prostřednictvím Operačního programu Zaměstnanost. Materiální podmínky zabezpečuje firma.  

O absolvování svářečského kurzu i kurzu k obsluze vysokozdvižného vozíku ve věznici projevilo zájem téměř 130 odsouzených a jejich zájem převyšuje kapacitní možnosti pro realizaci.  Postupně jsou zařazováni ti, kteří splňují zdravotní podmínky a zvažuje se možnost realizace obou těchto vzdělávacích programů i v příštím roce.  

„Hlavním partnerem společnosti PMI Industries, s. r. o. je německá firma Meiser, která se zaměřuje na výrobu a prodej odporově svařovaných roštů, lisovaných roštů, sudových obručí, dělené pásoviny a pásoviny válcované za studena. Jedná se o společensky odpovědnou firmu, která má pobočky téměř po celém světě. Firma má zájem zaměstnávat po ukončení jejich trestu odsouzené, kteří budou v PM Industries zaměstnáni a zaučeni tak na portfoliu jejich výroby a bude to tedy hotový pracovník. PM Industries společně s Meiserem zajistí po výkonu trestu veškeré personální formality, včetně pomoci s životopisem, překladem do němčiny aj.“, vysvětluje jednatel společnosti PMI Milan Ptáček.  

Zaměstnávání je trvalou prioritou Vězeňské služby ČR. V posledním roce do něj významně zasáhla protiepidemická situace  v souvislosti s onemocněním COVID-19. V současné době je ve věznici umístěno okolo 500 odsouzených mužů, z toho pracovně zařazeno je téměř 59 procent. Odsouzení jsou pracovně zařazeni v rámci vlastní režie a prostřednictvím provozovny střediska hospodářské činnosti na pracovištích cizích podnikatelských subjektů uvnitř věznice a ve výrobní zóně,  část odsouzených vykonává práce ve prospěch věznice formou brigádnické činnosti. Jedním z posledně spuštěným provozem je pracoviště PMI Industries, s. r. o. s výhledem zaměstnání pro 40 odsouzených ve dvousměnném provozu. 

peb

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X