Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

KYNŠPERK NAD OHŘÍ 12. prosince (VS ČR) - Socioložka náboženství a postdoktorandka Sociologického ústavu Akademie věd ČR Andrea Beláňová se v rámci dvouletého projektu zabývá vztahem religiozity (zbožnosti) a (post)vězeňského prostředí a jejím vlivem na snížení recidivy. Cílem tohoto projektu je mimo jiné vyhodnocení role a identity vězeňského kaplana.

Kaplani věznice Jaroslav Šašek a Juliana Hamariová dlouhodobě poskytují pro potřeby projektu své zkušenosti z práce ve vězeňském prostředí a před nedávnem doktorka Beláňová s kolegyní Martinou Jezl Maryškovou vstoupily přímo do areálu věznice a své poznatky konfrontovaly se situací v praxi. Vedle dialogu s kaplany se účastnily i adventních bohoslužeb a zajímaly se o činnost oddílu pro odsouzené věřící a se zájmem o duchovní hodnoty, který byl zřízen v roce 2010, tehdy zkušebně, a funguje v různých obměnách dosud. Měly zde možnost při rozhovorech sbírat také pohledy odsouzených na fungování duchovenské služby ve věznici.

Kaplani se podílejí na vytváření podmínek pro začlenění odsouzených do občanského života a jsou ve věznici pro všechny odsouzené. Jejich zájem o duchovní službu je v různých ohledech proměnlivý, u některých bývá jednorázový v důsledku zátěžové situace – například v rodině, u jiných se zájem nepravidelně opakuje a okolo 130 odsouzených má zájem, dá se říci, trvalý.  V současné době je do oddílu zařazeno okolo 70 odsouzených.

peb

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.