Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

KYNŠPERK NAD OHŘÍ 24. srpna (VS ČR) – Po téměř dvouleté přestávce navštívili zástupci kynšperské věznice partnerské vězeňské zařízení Hof v sousedním Bavorsku (SRN).

Během návštěvy si česká delegace prohlédla nejprve nově postavený areál pro odsouzené, kteří čekají na vyhoštění ze země. Zařízení pro 160 vězňů, z toho 16 žen, bylo vybudováno vedle stávající věznice během tří let se zřetelem na budoucí mnohonárodnostní obyvatele. Pro lepší orientaci vězňů a snížení jazykových bariér byla v jednotlivých podlažích objektu zvolena různá barevná provedení podlah i výmalby. Příslušné barevné označení je pak využito v názorných pokynech pro jednotlivé skupiny odsouzených, které jsou zpracovány pomocí piktogramů. Zařízení je vybaveno nejmodernější technikou a bezpečnostními prvky. Cely v obou objektech jsou jednoduše, účelně a vkusně vybavené. Cely jsou ve většině jednolůžkové.

Pro ředitelky obou věznic Martinu Gänsel a Annu Marii Kerscher to bylo první osobní setkání.  „Bohužel jsme dříve neměly příležitost k osobnímu setkání a kvůli epidemické situaci nebylo ani možné uspořádat v roce 2021 tradiční únorový ples, kde jsou kolegové pravidelnými hosty, což mě velmi mrzí“, vysvětluje ředitelka Věznice Kynšperk nad Ohří Martina Gänsel.

Obě strany si během návštěvy vyměňovaly zkušenosti a poznatky z různých oblastí výkonu trestu odnětí svobody a mohly tak porovnat vězeňské systémy obou zemí. Zajímaly se o otázky vnitřní i vnější bezpečnosti, zaměstnávání, vzdělávání, stravování, lékařskou péči a další oblasti.

Během dne došlo i na prohlídku historické části Hofu, budovy bývalé věznice, která je v současné době využita jako sociální ústav. Mezi pamětihodnosti Hofu patří tři kostely, jež skupina navštívila v doprovodu bývalého vězeňského kaplana Thomase Schrödera, který prohlídku doplnil zajímavým výkladem.

Spolupráce mezi Věznicí Kynšperk nad Ohří a tehdejší Věznicí St. Georgen Bayreuth a Hof započala v roce 2002 a zaměstnanci obou věznic se setkali během let při různých pracovních, společenských i sportovních akcích. Věznice v Hofu se k 1. lednu 2019 osamostatnila a ředitelkou se stala dosavadní zástupkyně ředitele Anna Maria Kerscher.

Martina Gänsel nastoupila na funkci ředitelky Věznice Kynšperk nad Ohří v září roku 2020. Do té doby působila v Akademii Vězeňské služby ČR jako zástupkyně ředitele.

Obě ředitelky se shodly, že ve spolupráci chtějí i nadále pokračovat.

 

 

Sdílet článek

Facebook
Platforma X