Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

KYNŠPERK NAD OHŘÍ 29. ledna (VS ČR) - Prezidentských voleb se ve věznici zúčastnilo celkem 424 odsouzených mužů. V prvním kole jich do volební schránky vhodilo svůj hlas 233, v druhém pak 223. Oprávněným voličem je odsouzená osoba, která splňuje zákonem stanovené podmínky pro účast ve volbách.

Pověřený pracovník věznice hlásí počet voličů příslušnému obecnímu úřadu a řeší s ním potřebnou součinnost. Odsouzené informuje o termínu konání volby prezidenta republiky, které osoby jsou oprávněny volit včetně nutnosti prokázat při hlasování svou totožnost a státní občanství České republiky stanoveným způsobem. Po celou dobu přípravy voleb je věznice odsouzeným nápomocna při zajišťování dokladů totožnosti.

Odsouzení mohou volit na základě stálého seznamu voličů vedeného obecním úřadem v místě dislokace věznice, pokud jsou přihlášeni k trvalému pobytu ve stejném volebním okrsku nebo na základě zvláštního seznamu voličů, příp. na základě voličského průkazu, jsou-li přihlášeni k trvalému pobytu v jiném volebním okrsku.

peb

Sdílet článek

Facebook
Platforma X