Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

KYNŠPERK NAD OHŘÍ (18. června) VS ČR - Do Věznice Kynšperk nad Ohří zavítal v rámci fotografického projektu “Ze tmy do světla“ český dokumentární fotograf, vysokoškolský pedagog, kurátor a organizátor kulturního života prof. Mgr. Jindřich Štreit, dh. r. c.  Na cestě po vybraných českých věznicích ho doprovází předseda vězeňské duchovenské péče Pavel Zvolánek.

V úvodu své návštěvy se setkali s ředitelem věznice Martinem Klapperem a vězeňským kaplanem Jaroslavem Šaškem a diskutovali o podmínkách výkonu trestu v kynšperské věznici a dalších tématech. Další část návštěvy byla věnována fotografování se skupinou vybraných odsouzených. Pořízené fotografie přiblíží veřejnosti práci odborných zaměstnanců VS ČR, kaplanů, zacházení s vězněnými osobami a dokumentují vězně při pracovní činnosti. Vězeňská služba ČR požádala o záštitu ministerstvo kultury, vernisáž k projektu je plánována na 18. 8. 2020 v galerijních prostorách Staroměstské radnice v Praze.

Jindřich Štreit se věnuje mimo jiné mnoha sociálním tématům o drogově závislých, handicapovaných, nevidomých, vězních, starých lidech, cizincích, kuřácích, lidech bez domova. Vydal 37 knih, mnoho katalogů a ilustrací knih. Jeho kniha Kde domov můj získala 1. cenu v evropské soutěži a 1. cenu v soutěži Nejkrásnější kniha v roce 2017. Měl více než 1400 samostatných výstav u nás i v zahraničí. Je zastoupen v nejvýznamnějších sbírkách u nás i ve světě a bylo o něm natočeno také několik filmů.

peb

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.