Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

KYNŠPERK NAD OHŘÍ 6. října (VS ČR) - Vězeňské včely se připravují na dlouhé zimní období, sbírají pyl z posledních kvetoucích rostlin a z úlu vylétají spíše skromně, když panují vyšší teploty. Odsouzení muži, kteří se o ně starají, se nyní zaměřují na jejich zdravotní stav a stav jejich zásob.

Během desátého měsíce roku není ve včelíně mnoho práce. U samotných včel téměř vůbec, protože většina ošetřovacích úkonů je již ukončena. Pozornost však nyní odsouzení musí zaměřit na zdravotní stav včelstev a jejich zásob. Nedostatek pastvy na podzim někdy přiměje včely k loupežím, které mohou vážně zničit i dokonale připravená včelstva.

„Během teplejších dnů včely vyhledávají poslední kvetoucí rostliny, aby z nich ještě získaly pyl a nektar. Na podzim se uklidňuje a zpomaluje příroda i všichni její tvorové. Z plodových plástů se líhnou poslední včely, matka přestává klást vajíčka a celé včelstvo se již naplno připravuje na zimní období. Chladné noci připravují včelí rodiny na zimování a nutí je začít tvořit první chomáče“, vysvětluje lektor Richard Werner.

Odsouzení muži zařazení do aktivity včelaření strávili při pracích ve včelařské dílně dosud téměř stovku hodin, kdy čistili nástavky, sestavovali rámky, drátkovali nebo tavili mezistěny a podobně. Přímou prací se včelami strávili dvojnásobek času. „Dle potřeby včelstev se ke včelám chodí jednou týdně o víkendu, odsouzení jsou pracující. Po sezoně do dílny pak jednou za 14 dní“, doplnil Werner.

peb

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X